Konkaripoliitikko ihmettelee nyky-Suomea: "Empatiavaje on esimiehille suuri ongelma"

Kuvituskuva.

Arkisto

Suomen kokeneimpien vasemmistopoliitikkojen joukkoon kuuluva Kalevi Kivistö peräänkuuluttaa Facebook-päivityksessään hyvän johtajuuden perään. 

Kivistön mukaan ongelma ei kuitenkaan ole siinä, että Suomessa ei osattaisia antaa riittävästi johtajakoulutusta.

– Tuskin koskaan aikaisemmin on johtamiskoulutusta annettu niin paljon kuin nykyisin, Kivistö muistuttaa.

– Kun aloitin maaherrana 1980-luvun puolivälissä, totesin yhdessä lääninhallituksen henkilökunnan kokouksessa, että en ollut siihen mennessä saanut minkäänlaista johtamiskoulutusta. Kuulin kun yksi työntekijä kuiskasi vieruskaverilleen: ”Sehän on hyvä. Ei oo hyvä mies mennyt pilalle.”

Kivistön mielestä yksi tärkeimmistä esimiestaidoista on erottaa asiajohtajuus ja ihmisten johtaminen.

– Olen usein joutunut myös tilanteisiin, joissa olen ollut valitsemassa henkilöitä johtaviin tehtäviin. Asiajohtamisen osaaminen on suhteellisen helposti tarkistettavissa.

– Sen sijaan ihmisten johtamisessa onnistumista on erittäin vaikea valintatilanteessa tunnistaa ja ennustaa siinä onnistumista.

Kyse on Kivistön mukaan nimenomaan empatiakyvyn tai empatiavajeen tunnistamisesta. 

– Onnistumisen elämyksiä on voinut kokea, kun valinnassa on onnistuttu, kun taas sitäkin ongelmallisempia ovat tapaukset, joissa on käynyt päinvastoin.

– Tuskallisimpia seurattavia ovat tilanteet, jossa alaisena on työuraansa aloitteleva nuori ja päällikkönä empatiakyvytön, helposti ”rähinävaihteen” päälle vaihtava esimies. Jos päällikön valintaa on vielä ollut itse tekemässä, on tuska moninkertainen, Kivistö tunnustaa.

Jotta johtamiskoulutus ei pilaisi hyviä miehiä ja naisia, pitäisi empatiakyvyn kehittämisen olla Kivistön mukaan keskeinen tavoite, niin vaikea kuin persoonallisuuden muuttaminen onkin.

Käyttäjän jari.pietilainen@media.fi kuva