Talvellakin 100 km/h – poliisiyhdistys haluaa nostaa nopeusrajoituksia näillä tieosuuksilla

Kuvituskuva

Matilda Isohella

Leveäkaistateiden talvinopeusrajoitus tulisi olla 100 kilometriä tunnissa nykyisen 80 km/h -nopeusrajoituksen sijaan, vaatii Liikkuvan poliisin perinneyhdistys.

Suomessa on noin 120 kilometriä leveäkaistateitä. Leveäkaistateitä sijaitsee muun muassa valtatie 4:llä Haukiputaalla Oulun pohjoispuolella ja valtatie 9:llä Liedon ja Auran välillä. Lisäksi valtatie 6:lla on useita leveäkaistaosuuksia.

Perinneyhdistys vaatii 100 km/h -talvinopeusrajoitusta myös teille, joilla on ympärivuorokautinen valaistus.

– Erityisesti 24 tuntia valaistujen tieosuuksien osalta tulisi pikaisesti muuttaa perusteita niin, että 24 h -valaistus olisi pääsääntöinen peruste jättää tiealue talvikaudella 100 km/h -rajoituksen piiriin.

– Maakunnan ympärivuorokautisesti valaistut tieosuudet ovat pääsääntöisesti pitkämatkaisen liikenteen käytössä ja jopa erittäin hyvässä kunnossa olevia teitä, ja ne kuuluvat tiepidon kunnossapidon osalla ylimpään luokkaan myös talvikaudella, yhdistyksen tiedotteessa perustellaan.

Sen sijaan moottoriteiden 100 km/h -talvinopeusrajoitusta yhdistys pitää hyvin perusteltuna.

Perinneyhdistyksen mukaan myös nykyisestä talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitusten kestoajasta on luovuttava. Alempi nopeusrajoitusjärjestelmä tulisi voida asettaa kelitilanteen mukaan nykyistä myöhemmin, ja se tulisi pystyä myös lopettamaan nykyistä aiemmin.

Lisäksi ely-keskuksen tulisi myös aina kuulla alueella toimivaa poliisilaitosta siinä, mille tieosuuksille tulisi jättää talvikaudeksi korkeampi nopeusrajoitus.

Nykyinen talvi- ja pimeänajan nopeusrajoitusjärjestelmä otettiin käyttöön vaiheittain vuosien 1987–2004 aikana.

Vuoden 2017 alemmat talvi- ja pimeänajan nopeusrajoitukset asetetaan voimaan tiehallinnon (nykyisen liikenneviraston ) 16.12.2009 antaman ohjeen mukaisesti. Ohjetta ei ole perinneyhdistyksen mukaan päivitetty vuoden 2009 jälkeen.

Siksi yhdistys vaatiikin pikaista päivitystä talvi- ja pimeänajan nopeusrajoitusten asettamisperusteisiin.

Yhdistys perustelee vaatimuksineen muun muassa sillä, että autojen turvallisuus on kehittynyt, tienpidon taso ja teiden kunto parantunut, valaistujen tieosuuksien määrä lisääntynyt ja sääolosuhteet muuttuneet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän riikka.jokinen@media.fi kuva

Riikka Jokinen