Vesivahinko voi pahimmassa tapauksessa viivästyttää yhä länsimetroa – "En pysty vielä sanomaan"

Matinkylän metroasema.

Päivi Tuovinen

Helsingin kaupungin liikennelaitos (HKL) ei osaa vielä sanoa, vaikuttaako viime perjantaina Matinkylän metroasemalla sattunut vesivahinko länsimetron matkustajaliikenteen alkamisen aikatauluun.

Vesivahinko aiheutui, kun viereiseltä työmaalta valui vettä aseman teknisiin tiloihin. 

HKL:n toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski kertoo, että Matinkylän asemarakenteet saatiin kuivattua viikonlopun aikana ja länsimetron koeajot käynnistyivät maanantaina suunnitelman mukaisesti.

– Koeajot ovat myös sujuneet suunnitelman mukaan. Siltä osin näyttää lupaavalta, Lehmuskoski kertoi maanantaina.

Hän ei kuitenkaan pysty kommentoimaan sitä, viivästyttääkö vesivahinko länsimetron matkustajaliikenteen käynnistymistä entisestään.

– En pysty sanomaan, koska minulla ei ole lopullista raporttia siitä, aiheuttiko vesivahinko sen, että pitää tehdä muitakin korjaustöitä kuin kuivaus. 

– Jos vesivahinko aiheutti vaurioita, jotka edellyttävät pidempiaikaista korjaamista, niin se säteilee tietysti kokonaisaikatauluun, Lehmuskoski sanoo ja jatkaa, ettei hänen korviinsa ole kuitenkaan tällaista kantautunut.

Länsimetron koeajot jatkuvat toistaiseksi keskeytyksettä lukuunottamatta tämän viikon keskiviikkoa.

Koeajoilla testataan muun muassa aiempina koeajopäivinä esiintyneisiin ongelmiin tehtyjä korjauksia. Korjaukset liittyvät esimerkiksi aikataulujen pitävyyteen, asetinlaitteeseen ja länsimetron sähkösyöttöön.

Lisäksi länsimetron osuudella täytyy ennen matkustajaliikenteen aloittamista tehdä joitakin muutos- ja korjaustöitä. Mikäli tiedossa olevat korjaustyöt pystytään tekemään koeajoliikenteen aikana, jatkuvat koeajot keskiviikkoa lukuunottamatta keskeytyksettä siihen saakka, että matkustajaliikenne alkaa.

Ennen matkustajaliikenteen alkamista tarvitaan myös yhtenäinen kahden viikon mittainen häiriötön koekäyttöjakso.

Koekäyttöjakson aikana länsimetron 52 eri järjestelmää ovat käytössä yhtä aikaa samalla tavalla kuin tulevaisuudessa matkustajaliikenteen aikana.
Jakson mittaaminen alkoi keskiviikkona 4. lokakuuta. 

HKL:n Lehmuskoski ei kuitenkaan vielä pysty sanomaan, onko koekäyttöjakso sujunut ilman häiriöitä.

– Siitä tehdään myöhemmin tällä viikolla yhteenveto. Eri lähteistä tuleva tieto pitää yhdistää ja vasta sen jälkeen voimme arvioida, onko häiriötön jakso katkennut vai ei, hän sanoo.

Käyttäjän riikka.jokinen@media.fi kuva