Luontotrendi koettelee Nuuksiota – tihutyöt ja roskaaminen lisääntyneet

Minna Airamaa

Minna Airamaa

Minna Airamaa

Minna Airamaa

LUONTO Kansallispuistoon tulevat nyt kaupunkilaiset, jotka haluavat lyhyen kosketuksen luontoon muiden seurassa.

Lahopuun merkityksestä kertova opastaulu lojuu maassa ulkoilureitin varrella Nuuksion kansallispuistossa.

– Kyltti oli ruuveilla kiinnitetty, tuskinpa se on siitä itsestään tipahtanut, tuumailee puistomestari Teemu Laine.

Nuuksion kävijämäärät ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana lähes kaksinkertaistuneet. Samalla ovat lisääntyneet myös erilaiset tihutyöt.

– Opastauluja revitään ja viime vuosina puiston rakenteisiin on alkanut ilmestyä tägejä ja töhryjä, Laine kertoo.

Nuuksion polkuja tallasi viime vuonna liki 340 000 retkeilijää.

Tämä näkyy myös puiston huollossa. Polttopuita joudutaan tuomaan enemmän ja käymälöitä huoltamaan useammin. Syysviikonloppuisin parkkipaikat ovat tukossa ja tulentekopaikoille saattaa olla jono.

– Toivoisin, että retkeilijät kasvaisivat sellaiseen kulttuuriin, jossa tullaan tänne eväiden varassa, ilman että tarvitsee tehdä tulia. Kaikki eivät yksinkertaisesti mahdu kauniina viikonloppuna samaan aikaan esimerkiksi Haukkalammen tulentekopaikalle, Laine sanoo.

Oma lukunsa on roskaaminen.

– Tuntuu, että jokainen laatikko, hiekkasäiliöistä alkaen, kerää roskia. Yritimme pitää tulentekopaikoilla laatikoita tuhkille, mutta jouduimme lopettamaan sen turvallisuussyistä, kun niihin työnnettiin roskia.

Laineen mukaan roskaaminen on kuitenkin hyvin paikallista ja näkyy lähinnä suosituimpien paikkojen, kuten Haukkalammen ympäristössä.

– Harvoin kyse on kovin törkeästä roskaamisesta. Yksittäiset leiriytyjät puiston kaukaisemmissa osissa saattavat joskus jättää kaiken jälkeensä, ja silloin sotku on paha. Nämä ovat kuitenkin hyvin harvinaisia, Laine kertoo.

Roskienkeruupisteet ovat kansallispuistossa harvassa. Tarkoitus on, että kävijät vievät pois sen minkä mukanaan tuovat.

Syksyn kauniit viikonloput ovat puistossa sesonkiaikaa. Väkeä riittää kuitenkin myös arkisin. Esimerkiksi yhtenä syksyisenä perjantaina puistossa vieraili 800 oppilasta. Edellisenä päivänä koululaisia oli 400.

– Nämä ovat ne määrät, joita meille on etukäteen ilmoitettu. Toivoisimme, että isot ryhmät ja koulut kertoisivat tulostaan etukäteen. Tämä on ainoa keino estää se, että samaan paikkaa tulee samaan aikaan monta isoa ryhmää, Laine selvittää.

Puistomestarin tuntuman mukaan ruuhkat eivät kuitenkaan tunnu kävijöitä haittaavan. Yksi selitys tälle on se, että iso osa kävijöistä on ruuhkiin tottuneita kaupunkilaisia.

– Tuntuu, että Nuuksiosta ei enää haeta erämaan rauhaa, vaan tänne tullaan nauttimaan luonnosta muiden seurassa. Monelle aloittelevalle luontoihmisille tämä on paikka, jonne tullaan harjoittelemaan luonnossa retkeilyä. He, joita ihmismassat häiritsevät, ovat jo aikaa sitten siirtyneet muualle, Laine aprikoi.

Kävijälaskureita seuraava Laine kertoo, että vaikka retkeilijöiden määrät ovat kasvaneet, retken kestot ovat lyhentyneet.

– Tänne tullaan lyhyeksi aikaa saamaan pieni kosketus luontoon. Esimerkiksi yöpyjät ovat jo melko harvinaisia.

Käyttäjän minna.airamaa@media.fi kuva
Minna Airamaa