Tätä on uusi Tuntematon: Koskela kyntää kotonaan, Hietasella lemmenleikki Petroskoissa

Leikattua konjakkia ja kiljua Marskin 75-vuotispäivän kunniaksi nauttivat Salo, Hietanen, Rokka ja Koskela (Aleksi Kouki, Aku Hirviniemi, Eero Aho ja Jussi Vatanen).

Tommi Hynynen

Kersantti Hietasen roolia varten Aku Hirviniemi laihdutti 13 kiloa kahdessa kuukaudessa.

Tommi Hynynen

Ensimmäisen Tuntemattoman sotilaan Yrjö Lahtista esitti unohtumattomasti riihimäkeläislähtöinen Veikko Sinisalo.

Aku Hirviniemen esittämä kersantti Hietanen (vasemmalla) ja alikersantti Rokkaa esittävä Eero Aho ovat juomatauolla Marskin syntymäpäivän kunniaksi.

Tommi Hynynen

KULTTUURI Juhlavuoden suurelokuvan ensi-ilta on 27. lokakuuta.

Tuntemattoman sotilaan kolmas elokuvaversio saa ensi-iltansa kautta Suomen 27. lokakuuta. Hyvinkäällä Tuntematon alkaa pyöriä kolmessa teatterissa. BioRex Sveitsi avaa sillä toimintansa, lisäksi elokuvaa esitetään Kinomassa ja Juliassa.

Uudessa Aku Louhimiehen ohjaamassa elokuvassa päähenkilöiden taustoja tehdään entistä tunnetummiksi. Sotimisen ohella piipahdetaan myös päähenkilöiden, Rokan ja Koskelan ja Kariluodon, kotimaisemissa.

Kapteeni Kariluoto menee naimisiin morsiamensa Seijan kanssa, ja Antti Rokan ”Kannaksella raskaana viljaa leikkaava vaimo Lyyti” nähdään Paula Vesalan hahmossa saunakohtauksessa.

Koskelakin kyntää kotonaan, ja riihimäkeläisen Aku Hirviniemen esittämä Hietanenkin kokee lemmenleikkiä Petroskoissa.

Vesalan alastonkohtaus on herättänyt jo keskustelua.

Myös huumorimies Vanhalan ja sotaintoisen nuoren Asumaniemen osuutta on kasvatettu.

Päähenkilöiden suuhun on pantu uusia repliikkejä. Tuntemattoman sanontoja ulkoa osaavat saavat elokuvasta uutta muistettavaa.

Saa nähdä, miten sadan vuoden itsenäisyyttään juhliva Suomi ottaa vastaan Tuntemattoman sotilaan uusimman version.

Rauni Mollbergin elokuva ei miellyttänyt yleisöä, joka oli oppinut ihailemaan Edvin Laineen filmin roolihahmoja. Mollbergin tuntemattomat näyttelijät eivät kelvanneet. Siksi kakkos-Tuntematon on nähty televisiossa kovin harvoin.

Uusin on komea teos, jonka juhlavuosi ansaitsee.

Uusin on komea teos, jonka juhlavuosi ansaitsee."

Ensimmäistä ja ”ainoaa oikeata” Tuntemattoman filmatisointia moitittiin siitä, että siinä esiintyvät näyttelijät olivat varusmiehiksi vanhoja ukkoja.

Eivät nämä kolmannenkaan filmin roolihenkilöt ole mitään nuorukaisia. Esimerkiksi Aku Hirviniemi on elokuvan ensi-illassa 27. lokakuuta 2017 nipin napin vielä 33-vuotias, saman ikäinen kuin Heikki Savolainen Laineen filmin ensiesityksessä.

Veikko Sinisalo oli 29-vuotias, kun Lahtista nyt esittävä Joonas Saartamo täytti toukokuussa jo 37 vuotta.

Esimerkiksi vuoden 1955 sota- ja naistenmies Rahikainen oli saanut paljon lykkäystä, koska Kaarlo Halttunen oli jo 46-vuotias.

Suunnilleen varusmiesikäisiä näyttelijänalkuja saisi tietenkin rooleihin, mutta elokuvan mainonnassa Matti Möttönen ei kiinnosta yleisöä niin paljon kuin Aku Hirviniemi ja muut kuuluisuudet.

Mollbergin elokuvan Hietanen, Pirkka-Pekka Petelius, on mukana Louhimiehen elokuvassa, hän näyttelee iäkästä jääkärikapteeni Kaarnaa. Hietasena hän oli suunnilleen saman ikäinen kuin Hirviniemi.

Peteliuksen mukaan nykytekniikka on muuttanut elokuvien tekoa nopeammaksi. Kahdeksankymmentäluvulla kuvauspäiviä oli yli 150, nyt niitä tarvittiin noin puolet vähemmän.

Jokaisessa kolmessa Tuntemattoman sotilaan elokuvaversiossa esiintyy riihimäkeläinen näyttelijä, ensimmäisessä kaksikin. Uusimpaan versioon on tullut lisää paikallista väriä, kun toisena käsikirjoittajana on riihimäkeläinen kirjailija.

Ketjun aloitti Veikko Sinisalo, joka näytteli alikersantti Yrjö Lahtista Edvin Laineen ohjaamassa viisikymmentäluvun elokuvassa. Myös riihimäkeläisellä missikisoissa menestyneellä Anja Hatakalla oli pieni Ninan rooli.

Kolmekymmentä vuotta myöhemmin Juha Riihimäki esitti sotamies Sihvosta Rauni Mollbergin Tuntemattomassa.

Uusimmassa elokuvassa Aku Hirviniemi näyttelee kersantti Urho Hietasta. Ohjaaja Aku Louhimiehen ohella käsikirjoituksen on tehnyt Jari Olavi Rantala.

Aku Hirviniemen tavoin Louhimiehen elokuvan sotilaita näyttelevistä toinen puoli ei ole suorittanut asepalvelusta.

Herajoen työväentalossa kasvanut Veikko Sinisalo oli toista maata. Nuori veturinlämmittäjä astui armeijaan jatkosodan loppuvaiheessa ja kävi korpraalikoulun Riihimäen varuskunnassa. Sairastuminen esti hänen lähtönsä rintamalle sodan viime vaiheissa.

Rauni Mollberg löysi Riihimäen nuorisoteatterin kasvatin Juha Riihimäen teatterikoulun pääsykokeista. Elokuvarooli tuli, mutta teatterikouluun pääsy tyssäsi. Juha Riihimäki ryhtyi sen jälkeen opiskelemaan laulua. Hänestä tuli arvostettu oopperalaulaja.

Anja Hatakka esiintyi merenneitona myös yhdessä Pekka Puupää -filmissä.

Neljässä elokuvassa ohjaaja Aku Louhimiehen kanssa yhteistyötä tehnyt Jari Olavi Rantala on Tuntemattoman sotilaan ohella käsikirjoittanut muun muassa elokuvat 8-pallo ja Paha maa. Viimeksi mainitusta hän sai Jussi-palkinnon 2006.

Rantala on tehnyt Tuntemattoman sotilaan kuvauksista kuva- ja tietoteoksen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

toimitus