Kesäkuussa menehtyneelle Annikki Tähdelle muistokonsertti

Annikki Tähden muistokonsertissa laulavat solisteina Essi Luttinen, Inga Sulin sekä Markus Allan, joka esiintyi 1960-luvulla Tähden kanssa. Musiikista huolehtii Sointu-orkesteri.

Kari Martiala

Inga Sulin.

Kari Martiala

Essi Luttinen.

Kari Martiala

Elämänsä viimeiset 30 vuotta Vantaan Martinlaaksossa asunut Annikki Tähti (s. 5.12.1929 Helsinki) menehtyi pitkäaikaisen sairauden jälkeen viime kesäkuussa.

Hänen taiteilijauraansa ja ikivihreitä laulujaan kunnioitetaan Savoy-teatterissa järjestettävässä muistokonsertissa 5. marraskuuta.

Tähden ura alkoi vuonna 1952 ja hänen ohjelmistonsa oli alusta lähtien monipuolinen, mukana oli laulelmia, swingiä, valsseja ja jopa latinalaisrytmejä.

Hänen läpimurtonsa tapahtui vuonna 1955 laululla Muistatko Monrepos'n, jonka sävelsi Erik Lindström ja sanoitti Aili Runne. Kappale kertoo Suomen Venäjälle menettämästä viipurilaisesta Monrepos-puistosta. Levyä myytiin jopa 30 000 kappaletta ja Tähti sai siitä kultalevyn.

Hän oli urallaan monen aikakautensa huippuorkesterin, kuten Onni Gideonin, Erik Lindströmin ja Pentti Tiensuun orkesterien, sekä Humppa-Veikkojen solistina.

Annikki Tähti halusi aina, että häntä tituleerataan iskelmälaulajaksi."

Annikki Tähti esiintyi myös elokuvissa Kaksi hauskaa vekkulia sekä Mies vaikka menneisyyttä. Aki Kaurismäen elokuvassa Tähti esitti Muistatko Monrepos'n ja se toi hänelle vielä uutta yleisöä.

Annikki Tähti sai vuonna 1992 Vantaan kulttuuripalkinnon ja vuonna 1998 Erikois-Emman.

Tähden ura kesti yli 50 vuotta ja taiteilijajuhlan kunniaksi julkaistiin vuonna 2003 juhlalevy ja järjestettiin 18 paikkakunnalle ulottunut konserttikiertue. Levyn ja kiertueen järjesti muusikko ja Sointu-levy-yhtiön omistaja Ari Hakulinen, joka tutustui Tähteen jo 1960-luvulla.

Hakulinen toimii myös muistokonsertin järjestäjänä ja hän on koonnut Savoyn konserttiin komean esiintyjäkaartin. Solisteina laulavat Inga Sulin, Essi Luttinen sekä Markus Allan, joka esiintyi 1960-luvulla Tähden kanssa.

Musiikista huolehtii Sointu-orkesteri, jossa soittavat mittavan uran luoneet muusikot Heikki Pohto, Petri Haapasalo, Jartsa Karvonen ja Ari Hakulinen. Konsertissa kuullaan Tähden suurimpia hittejä, kuten Muistatko Monrepos'n, Balladi Olavinlinnasta, Kuningaskobra ja Pieni sydän.

– Annikki Tähti halusi aina, että häntä tituleerataan iskelmälaulajaksi. Oikeassa hän olikin, jonka osoittaa hänen saamat kolme kultalevyä iskelmämusiikin alkuajoilta. Hänellä oli pitkä ja upea ura. Annikki on kaikkien suomalaisten mielessä. Nuoremmatkin sukupolvet tietävät hänet, Hakulinen sanoo.

Hakulinen ehti kiertää palvelutaloissa ja vanhainkodeissa Tähden kanssa vuodet 2003–08, kunnes tämä sairastui ja vietti viimeiset vuodet vantaalaisessa palvelutalo-hoivakodissa. Kuollessaan Annikilla ei ollut omaisia ja Hakulinen oli hänen läheisensä.

– Keräämme parhaillaan Annikin haudanhoito- ja muistokivitilille kansalaisten adressirahoja. Konsertin yhteydessä on esillä Annikin kolme kultalevyä, Hakulinen kertoo.

Teksti ja kuvat: Kari Martiala

Annikki Tähden muistokonsertti Helsingin Savoy-teatterissa sunnuntaina 5.11. kello 16.

Liput: www.lippu.fi ja Savoy-teatterin lippukassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

toimitus