Uutuuskirjan väite: Pääministeri Juha Sipilä tiesi PS:n hajottamisesta – ei puhunut totta eduskunnalle

Palkittu politiikan toimittaja Lauri Nurmi kertoo kirjassaan perussuomalaisen puolueen hajottamiseen liittyneestä pelinpolitiikasta ja salailusta.

Anton Soinne

Politiikan toimittaja Lauri Nurmi kertoo uutta tietoa politiikan kulisseista ja tapahtumista, jotka huipentuivat perussuomalaisten hajoamiseen viime kesäkuussa ja sitä seuranneeseen salailuun ja poliittiseen teatteriin.

Nurmen kirja Perussuomalaisten hajoamisen historia julkaistiin tänään tiistaina. Kirjasta ei jaettu mediakappaleita etukäteen.

– Jos kohu syntyy, se syntyy keskustapuolueen jo kokoomuksen osallisuudesta perussuomalaisten hajottamiseen, kirjoittaja ennakoi Etelä-Suomen Mediaan kuuluvan Keski-Uusimaan haastattelussa viime viikolla.

– Kokoomus ja keskustapuolue osallistuivat kolmannen hallituspuolueen hajottamiseen ja sellainen on politiikassa majesteettirikos.

– Yksittäiset paljastukset eivät silti ole kirjani ydin, vaan tarina Timo Soinin ja Jussi Halla-ahon jännitteisistä väleistä jo vuodesta 2009, hän painottaa.

Runsas viikko ennen perussuomalaisten puoluekokousta kesäkuussa Nurmi paljasti Lännen Median lehdissä, että perussuomalaisten hajoamisesta oli keskusteltu hallituksen piirissä ja siihen oli varauduttu.

Sipilän lentonäytös oli poliittista teatteria."

Poliittista teatteria oli Nurmen mukaan kaikki se, mitä nähtiin Halla-ajon puheenjohtajavalinnan jälkeisinä muutamina päivinä, kun maassa oli muka hallituskriisi.

Pääministeri Juha Sipilä esiintyi hallituskriisin ratkaisijana, vaikka askelmerkit olivat jo tiedossa ja hän tiesi hallituksen jatkavan entisessä kokoonpanossaan.

Sipilän "lentonäytös" Kultarantaan ja keskustelu Halla-ahon kanssa hallitusyhteistyön edellytyksistä olivat osa tarkoin harkittua teatteria.

Halla-ahon hallituskohtalo oli Nurmen mukaan sinetöity alusta asti.

– Petteri Orpo varautui jo tammikuussa Halla-ahon voittoon ja teki pesäeron tämän johtamiin perussuomalaisiin. Hän alkoi eri yhteyksissä toistaa lausuntoa, että "kokoomus ei voi olla mukana arvojensa vastaisessa toiminnassa". Se oli huolella harkittu muotoilu ja tarkoitti, ettei kokoomus ryhdy hallitusyhteistyöhön Halla-ahon kanssa.

Presidentti närkästyi ja pääministeri valehteli."

Nurmen mukaan pääministeri Juha Sipilä oli lähes reaaliajassa informoitu, kun soinilais-terholaiset panivat täytäntöön suunnitelmansa puolueen hajottamisesta Halla-ahon valinnan jälkeen.

Sen takia Sipilällä ei ollut mitään syytä lentonäytökselleen, kun hän hallituksen erokirje taskussaan lensi itse ohjaamallaan pikkujetillä Helsingistä Turkuun tarkoituksenaan jatkaa sieltä autolla Kultarantaan.

– Lähtiessään lennolle hän tiesi hallituksensa jatkavan. Hän oli jo edellisenä päivänä saanut tiedon, että 20 perussuomalaisten kansanedustajaa loikkaa ja muodostaa oman eduskuntaryhmän. Ennen lähtöään hän oli myös saanut kännykkään valokuvan uuden eduskuntaryhmän perustamiskokouksen pöytäkirjasta.

Nurmen mukaan presidentti Sauli Niinistö närkästyi, kun Sipilä yritti sovittaa hänellekin roolia poliittisessa kesäteatterissa.

Sipilän tarkoitus oli pitää Kultarannassa lehdistötilaisuus ja kertoa hallituksen jatkavan, mutta presidentti ei päästänyt häntä Kultarantaan edes kahville.

Sipilä ei Nurmen mukaan puhunut totta eduskunnalle."

Myöhemmin kesäkuussa Sipilä ei Nurmen mukaan puhunut totta eduskunnalle leimatessaan "mielikuvitustarinoiksi" väitteet, että hallituksen piirissä olisi ollut jokin suunnitelma Halla-ahon voiton ja perussuomalaisten hajoamisen varalta.

Lännen Median poliittisena toimittajana erityisesti perussuomalaisia seurannut Nurmi katsoo puolueen hajoamisen alkaneen jo vuosia sitten. Timo Soinin lähtölaskennan hän näkee alkaneen Turun puoluekokouksesta 2015, jossa Halla-aho pesi Soinin kaksikon puheiden aplodiasteikolla tarkastellen.

Soinin ja Halla-ahon suhteessa Nurmi näkee kohtalon ivaa.

– Soini itse pyysi Halla-ahon perussuomalaisiin ennen vuoden 2011 eduskuntavaaleja.

– Puolue hajosi siihen, ettei Soini ollut tarpeeksi maahanmuuttovastainen. Se olisi hajonnut maahanmuuttopoliittisiin riitoihin ilman Halla-ahoakin, Nurmi arvioi.

Lue koko juttu Keski-Uusimaasta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Heikki Santavuori