Muovikassi maksaa yhä useammassa kaupassa – vähentänyt jo käyttöä

Muovikassien ylenpalttista käyttöä halutaan suitsia. Yksi keino on niiden maksullisuus.

Armi Suojanen

JÄTE Erikoiskaupatkin lähtivät mukaan hillitsemään muovin päätymistä luontoon.

Ruokakaupoissa muovikassit ovat Suomessa maksaneet aina ja tänä vuonna myös useimmat erikoiskaupat ovat vähitellen alkaneet periä niistä maksua. Kassien hinnat vaihtelevat 10–20 senttiin.

Sokoksen tavarataloissa maksu otettiin käyttöön jo helmikuussa. Stockmann seurasi perässä syyskuussa. Muotiketju Cubus liittyi maksua perivien joukkoon lokakuun puolivälissä ja esimerkiksi Vilan ja JC:n myymälöissä käytetään enää vain paperikasseja.

Myös urheiluliikkeissä, kuten Stadiumissa, Budget Sportissa ja Intersportissa muovikassi maksaa. BR-leluissa maksu otettiin käyttöön kesän lopulla.

Seurantaselvitystä ei ole vielä tehty, mutta myymälöissä on huomauttu muovikassien myynnin vähentyneen selvästi. Asiakkaat eivät osta muovikassia yhtä hanakasti kuin ottaisivat sen ilmaiseksi. Ostos sujautetaan mieluummin vaikkapa käsilaukkuun tai reppuun.

Maksullisuus perustuu EU:n pakkausdirektiiviin, jolla yritetään vähentää muun muassa muovikassien käyttöä ympäristön suojelemiseksi.

Suomessa Kaupan liitto on lähtenyt vapaaehtoisella sopimuksella ympäristöministeriön kanssa vähentämään muovikassien määrää. Liitto suosittelee jäsenilleen maksun perimistä, sillä se on yksi keino hillitä käyttöä.

– Kun Alko ryhtyi jo aiemmin omasta halustaan perimään maksua kasseista, niiden menekki putosi selkeästi, kertoo Suomen ympäristökeskuksen erikoissuunnittelija Hanna Salmenperä.

Hän huomauttaa, että maksun periminen on kaupoille myös tuottoa.

Salmenperä korostaa arkijärjen käyttöä ostoksilla: yksittäistä hedelmää tai banaaniterttua ei tarvitse pakata pussiin.

Ostoskassina kestokassi on muovista parempi. Silti sekään ei ole pulmunen.

Puuvillaisen kassiin valmistusprosessissa käytetään paljon vettä, torjunta-aineita ja siihen voi liittyä eettisestikin arveluttavia piirteitä. Jos sellaista kassi jää muutaman käyttökerran jälkeen kaappiin, ympäristön hyöty on olematon.

Käyttäjän Armi Suojanen kuva
Armi Suojanen