Vesijuoksijat ja kuntouimarit toistensa kimpussa Espoossa – "Tilanne räjähti käsiin"

Leppävaaran uimahallin hyppyaltaasta on varattu tilaa vesijuoksijoille. Vesijuoksijat ja kuntouimarit ovat aiemmin saaneet käyttää myös hyppypäädyn tilaa, jos se ei ole ollut esimerkiksi koululaisryhmän käytössä. / Arkistokuva

Päivi Tuovinen / Arkisto

UIMAHALLI On opittu, että vesijuoksijoita ja kuntouimareita ei ole syytä päästää samalle radalle, sanoo uimahallipäällikkö Ari Jaakkola.

Vesijuoksijoiden ja kuntouimareiden kärhämä on saanut Leppävaaran uimahallin sulkemaan näiltä käyttäjäryhmiltä heidän yhteiskäytössä olleen allasalueen.

Tilanne räjähti käsiin."

Aiemmin sekä vesijuoksijat että kuntouimarit saivat käyttää hyppyalueen allasaluetta, jos se ei ollut esimerkiksi koululaisryhmien käytössä.

Uimahallipäällikkö Ari Jaakkola kertoo, että tilanne kärjistyi jo noin pari viikkoa sitten.

– Tilanne räjähti käsiin. Oli muutama tapaus, jossa puolin ja toisin on käytetty ainakin epäsopivaa kieltä, Jaakkola muotoilee.

Viime viikon alussa uimahalli päätti ottaa asiassa "aikalisän" eikä ole sen jälkeen päästänyt radalle kumpaakaan käyttäjäryhmää.

Vesijuoksijoille on Leppävaaran uimahallissa varattu oma kahden radan tila niin sanotusta hyppyaltaasta. Kuntouimareiden radat ovat puolestaan vanhalla puolella eri altaassa.

Näiden ratojen käyttö jatkuu edelleen normaalisti.

Hyppyalueen tyhjilläänpito on suututtanut erityisesti vesijuoksijat. Yksi Länsiväylään yhteyttä ottanut Leppävaaran uimahallin asiakas kertoo, että esimerkiksi viime viikon torstai-aamuna kahdella radalla tungeksi yhteensä kaksikymmentä vesijuoksijaa.

– Paikalla oli jatkuvasti yksi tai kaksi uimavalvojaa valvomassa tilannetta ja poistamassa tyhjän altaan uimareita ja vesijuoksijoita, hän ihmettelee.

– Onko järkevää pitää suurinta osaa altaasta tyhjänä?

Uimahallipäällikkö Jaakkolan mukaan tyhjän radan kohtalo ratkaistaneen jo loppuviikosta.

– Vesijuoksijat ja kuntouimarit ovat kulttuuriltaan erilaisia. Tämä aiheuttaa törmäyksiä. On opittu, ettei vesijuoksijoita ja kuntouimareita ole syytä päästää samalle radalle. Esimerkiksi Espoonlahdessa vesijuoksijoiden radat ovat erikseen. Täällä Leppävaarassa on ollut tämä yksi "harmaa" alue.

Jaakkolan mukaan Leppävaaran uimahallissa tehdään nyt käyttäjäseurantaa ja mietitään mihin käyttöön kiistelty rataosuus annetaan.

– Varmasti käyttäjiä harmittaa, kun rata on tyhjillään.

Jaakkolan mukaan Leppävaaran uimahallin kävijämäärä nousee tänä vuonna noin 600 000:een. Kasvua viime vuoden kävijämääriin nähden on viitisen prosenttia.

Tapiolan uimahallin pitkittynyt remontti on saattanut osaltaan lisätä Leppävaaran hallin kävijämäärää.

– Vesijuoksijoiden määrä ei kuitenkaan tällä hetkellä kasva. Vesijuoksijoiden määrä kasvoi kovasti noin kymmenen vuotta sitten, Jaakkola sanoo.

Käyttäjän Katja Riihola kuva
Katja Riihola