HSL esittää: Kunnille 21,4 miljoonan hyvitys länsimetroon liittyen

Kuvituskuva

Johanna Erjonsalo / Arkisto

Helsingin seudun liikenteen (HSL) hallitus esittää yhtymäkokoukselle, että se hyvittää jäsenkunnille kuntaosuuksissa laskutettua länsimetron infran käyttökorvausta 21,4 miljoonaa euroa.

Esitys tarkoittaa sitä, että Helsinki on saamassa hyvitystä 7,8 miljoonaa euroa, Espoo 12 miljoonaa, Kauniainen 44 000, Vantaa 548 000, Kerava 244 000, Kirkkonummi 640 000 ja Sipii 144 000 euroa.

Esityksen taustalla on se, että HSL on laskuttanut tänä vuonna jäsenkunniltaan länsimetron infran käytöstä mainitut 21,4 miljoonaa euroa. Länsimetro ei kuitenkaan vielä kulje. Matkustajaliikenteen käyttöönotto on siirtynyt HSL:n arvion mukaan vuoden 2017 loppupuolelle.

Myöskään Helsinki ja Espoo eivät ole laskuttaneet kuntayhtymältä länsimetron infran käyttökorvausta tältä vuodelta. Käytäntönä on, että myös HSL maksaa uudesta infrasta käyttökorvausta kunnille, kun uusi infra on otettu käyttöön.

Hyvitystavasta on tarkoitus sopia erikseen jäsenkuntien kanssa. Hyvitys voidaan tehdä hyvityslaskuna vuoden 2017 kuntaosuuteen tai siirtämällä hyvitys kunnalle HSL:n taseeseen kertyneeseen yli-/alijäämäkertymään, jolloin hyvityssumma on käytettävissä seuraavien vuosien kuntaosuuksien pienentämiseen.

Samalla HSL ehdottaa yhtymäkokoukselle, että se muuttaa vuoden 2017 talousarviota siten, että kuntaosuuksien sitovaa tuloarviota lasketaan 21,4 miljoonalla eurolla 313,3 miljoonaa eurosta 291,9 miljoonaa euroon.

Lue myös: HSL luopuu tästä myöhäisillan lippurasitteesta – "Ei ole enää perusteltu"

Käyttäjän riikka.jokinen@media.fi kuva
Riikka Jokinen