Huoli luonnosta siivittää reformaation juhlaviikkoa – Jokainen voi torjua ilmastonmuutosta

Muun muassa Kimmo Ohtonen, Viitasen Piia, Topi Kairenius, Jarkko Lehmus, Sini Harkki ja Jukka Vornanen esiintyvät #Luojankiitos – tekoja luomakunnan hyväksi -teemaviikon tapahtumissa.

Luojankiitos

YMPÄRISTÖTEOT Espoon seurakunnat juhlistaa reformaatiota ottamalla keskustelunaiheeksi luonnon ja ruuan.

Espoon seurakunnat viettävät uskonpuhdistuksen eli reformaation juhlaviikkoa 30.10.–5.11. herättämällä keskustelua ilmastonmuutoksesta. #Luojankiitos-kampanjan ajatus on, että tässä ajassa tarvitaan uutta näkemystä luontosuhteeseen.

– Espoon seurakuntien mielestä ilmastonmuutos on äärimmäisen vakava asia. Ihmisinä ja kristittynä kirkkona meidän on tehtävä töitä sen eteen, että maapallo säilyy asuttavana, viestintäpäällikkö Urpu Sarlin sanoo.

Teemaviikon puheenaiheita ovat Ilmaston lämpeneminen, Vastuullinen ruoka ja Pyhä luonto.

– Kampanjassa on mukana asiantuntijoita antamassa vinkkejä siitä, miten omaa elämäntapaa voi kääntää ympäristöystävällisempään suuntaan.

Jokainen voi vaikuttaa hiilijalanjälkeensä."

Ison Omenan kauppakeskuksessa ravintola-aukiolla järjestetään kaksi teemapäivää, jolloin puhutaan ilmastosta ja ruuasta. Tiistaina 31. lokakuuta kello 12–18 on jaossa tietoa siitä, miten kukin voi vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeensä. Esimerkiksi HSY:n infopisteestä saa neuvoja lajitteluun ja vesiasioihin. Samana päivänä järjestetään keskustelu aiheesta Ilmasto lämpenee, mitä sitten? kello 18 alkaen Ison Omenan ravintola-aukiolla.

Keskustelun juontaja, luontovalokuvaaja Kimmo Ohtonen havahtui ilmastonmuutokseen 2000-luvun alussa.

– Asuin muutamia vuosia Englannissa ja kun tulin Suomeen jouluksi, täällä ei ollutkaan valkoista joulua, vaan sää oli kuin lokakuussa. Ajattelin, että se ei ole sattumaa, vaan arkisessa ympäristössä tapahtuu jotain suurta.

Ohtonen on vakuuttunut siitä, että asioihin voi vaikuttaa.

– Ilmastonmuutosta ei voi pysäyttää, mutta sitä voi hillitä. Jokaisen valtion, kaupungin ja yksilön toiminnassa on parantamisen varaa.

Ohtosen mukaan tärkein keino ilmastonmuutoksen hillitsemisessä on lihantuotannon ja kulutuksen vähentäminen.

Ilmastokeskusteluun osallistuvat piispa Tapio Luoma, tutkimusprofessori Hannele Korhonen, kirjailija Risto Isomäki, kehitysyhteistyökoordinaattori Karoliina Tuukkanen, maajohtaja Sini Harkki ja tanssitaiteilija Jarkko Lehmus kommentoi tanssien.

Ruoka ilmastotekona on aiheena 2. marraskuuta kello 12–18. Silloin pohditaan muun muassa, miten omaa ruokahävikkiä voi vähentää. Espoolaiset martat maistattavat kotimaisia kasvisherkkuja ja jakavat reseptejä.

Vastuullisesta ruuasta keskustellaan kello 18. Keskustelijoina ovat kehittämispäällikkö Kaisa Härmälä, hyönteiskokki Topi Kairenius, muusikko Musta Barbaari, humanitaarisen avun asiantuntija Johanna Tervo ja kirjailija, kulttuurihistorian tutkija Jukka Vornanen. Tilaisuuden juontaa päätoimittaja Jaakko Heinimäki.

Käyttäjän Anneli Tuominen-Halomo kuva
Anneli Tuominen-Halomo