Tuore vauvaperhe pääsi Meilahteen juuri avattuun potilashotelliin – "Ihan mahtavaa"

Kiira Siitonen ja Joni Hentunen pääsivät alkuviikolla syntyneen tyttövauvansa kanssa Naistenklinikan potilashotelliin, joka sijaitsee Meilahden Cumulus-hotellissa. – On ollut ihanaa saada olla täällä ihan omassa kuplassa, hymähtää Siitonen.

Johanna Erjonsalo

Perhepesässä perheillä on aikaa rauhassa tutustua uuteen tulokkaaseen.

Johanna Erjonsalo

Potilastoimisto on perustettu hotellin entisen kuntosalin tiloihin.

Johanna Erjonsalo

Perheiden ja heidän vieraidensa käytössä on muassa potilahotellin aulassa sijaitseva mikro.

Johanna Erjonsalo

Kätilöopistolta tuttu Perhepesä-malli on siirretty nyt hotellin tiloihin Meilahteen.

Johanna Erjonsalo

– Täällä on hirmu hijainen äänimaailma. Ensimmäisen viikon asiakkaat ovat sanoneet, että täällä nukkuuhyvin. Kenenkään ei tarvitse herätä naapurivuoteessa olevan itkevän vauvan ääniin, toteaa osastonhoitaja Maarit Männistö.

Johanna Erjonsalo

Joni Hentunen ja Kiira Siitonen ovat tyytyväisiä kokemukseensa potilashotellissa. – Olimme varautuneet siihen, että minun olisi täytynyt lähteä kotiin, kun vierailuaika päättyy. Täällä saamme olla yhdessä, kiittelee Hentunen.

Johanna Erjonsalo

SYNNYTYKSET Meilahden Cumulukseen avatussa potilashotellissa perheet yöpyvät omissa oloissaan hotellihuoneessa.

Tuoreet vanhemmat Kiira Siitonen ja Joni Hentunen köllöttelevät päivän vanhan tyttövauvansa kanssa tuplasängyllä Cumulus Meilahden hotellihuoneessa.

Kaksi viikkoa sitten avatussa Naistenklinikan potilashotellissa on yöpynyt tähän mennessä lähemmäs 50 vauvaa vanhempineen.

– Enemmänkin voisi olla, mutta kyllä se tästä vilkastuu, kun toiminta pääsee kunnolla alkamaan. Ainakin toivomme niin, sanoo osastonhoitaja Maarit Männistö.

Puolen päivän aikaan alkuviikolla paikalla oli kymmenen perhettä.

Huoneita hotellin toisen kerroksen kattavassa potilashotellissa on yhteensä 25. Tavoitteena on, että seuraavan vuoden aikana osastolla yöpyisi 3 600 vauvaa vanhempineen eli 10–12 perhettä vuorokaudessa.

– Meillä ei viivytä pitkään. Uudelleensynnyttäjät ovat täällä keskimäärin yhden ja ensisynnyttäjät kaksi yötä, Männistö toteaa.

Malli tunnetaan pari viikkoa sitten suljetun Kätilöopiston ajoilta nimellä Perhepesä.

Osastolle tulijoiden määrää saadaan Männistön mukaan nostettua sitä mukaa, kun kätilöt oppivat tunnistamaan paremmin osastolle soveltuvat äidit vauvoineen. Kriteerit osastolle pääsyyn ovat tiukat: synnytyksen on täytynyt sujua normaalisti, vauvan ja äidin on oltava perusterveitä ja äidin on täytynyt imettää onnistuneesti ainakin kerran.

Siirtyminen Naistenklinikalta potilashotelliin tapahtuu aikaisintaan kuuden tunnin kuluttua synnytyksestä.

Arkisena aamupäivänä potilashotellissa on suorastaan kylpylämäisen raukea tunnelma. Kokolattiamattoisten käytävien kaiuttimista kuuluu hiirenhiljaa rauhoittavaa musiikkia. Perheet ovat omissa huoneissaan ja hoitajat tekevät tietokoneiden ääressä töitään potilastoimistossa.

Siitonen-Hentusen perhe totuttelee yhteiseloon hotellihuoneessaan numero 223.

– Tämä on ollut pelkästään positiivinen juttu. Saa kysyä, jos haluaa, mutta saa olla myös omassa rauhassa, toteaa Siitonen.

Perhe oli varautunut siihen, että Hentunen olisi joutunut lähtemään vierailuajan päätyttyä kotiin, koska perhehuoneita ei alkuviikolla ollut Naistenklinikalla vapaina.

– Onhan täällä oleminen ihan mahtavaa. Saamme olla oman perheen kesken, eikä tarvitse olla sairaalassa.

Huoneista voi tarvittaessa hälyttää potilastoimistosta apua hälytysrannekkeella. Ruokailut tapahtuvat hotellin Bistrossa.

Osastolla on paikalla aina vähintään yksi kätilö ja sairaanhoitaja, päivisin kaksi. Sovittuja hoitajatapaamisia on neljä vuorokaudessa.

– Päivittäin joku isistä on tullut hakemaan äideille apua imetykseen hoitajien toimistosta. Sitten me autamme, Männistö kertoo.

Käyttäjän Sanna Jompero kuva
Sanna Jompero