Jättityrmäys Tuntemattomalle sotilaalle Hesarissa – "Turvallinen, riskitön ja kaikkia miellyttämään pyrkivä"

Uuden Tuntemattoman sotilaan Kariluoto ja Rokka ovat näyttelijät Johannes Holopainen ja Eero Aho.

Juuli Aschan © Elokuvaosakeyhtiö Suomi 2017

Helsingin Sanomat tyrmää uuden Tuntematon sotilas -elokuvan perjantaina julkaisemassaan kritiikissään. Lehden kriitikko Juha Typpö antaa elokuvalle vain kaksi tähteä. Hänen mukaansa Tuntematon sotilas on turha elokuva.

– Turvallinen, riskitön ja kaikkia miellyttämään pyrkivä Suomi 100 -juhlakuvaelma. Ja jälleen uusi osa suomalaisten sotaelokuvien ja mieskuvausten joukkoon, hän kirjoittaa.

Typön mukaan vuonna 2017 sitä vanhaa tuttua Tuntematonta ei enää kaipaisi eikä jaksaisi.

– Rohkealle tulkinnalle olisi tilaa, ja sellaiseen kirja voisi tarjota mahdollisuuksiakin. Siksi onkin tylsää, että Aku Louhimies ja toinen käsikirjoittaja Jari Rantala eivät ole olleet rohkeita. Eli vanha tuttu Tuntematon siellä kankaalla pyörii, uusilla naamoilla vain, hän jatkaa.

Kritiikkiä osakseen saavat myös sotakohtaukset. Tavallista isompi budjetti ei kriitikon mielestä mitenkään erityisesti näy elokuvassa.

– Sodan raa’at yksityiskohdat eivät nekään hätkähdytä, kun tyyli on sliipatun elokuvamainen.

– Mitään omaa tyyliä tai selkeää visiota ei Louhimiehellä ole, tai sellaista ei ainakaan elokuvasta välity, hän kirjoittaa.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Helsingin Sanomat lyttää Tuntemattoman sotilaan.

19. joulukuuta 1954 Helsingin Sanomissa ilmestyneessä kritiikissään Toni Havu murskasi Väinö Linnan alkuperäisteoksen. Havu kirjoitti, että Tuntematon sotilas on paksu, mutta ei suuri sotaromaani.

– Vastakkaisten mielikuvien assosioitumisen lain mukaan Väinö Linna on antanut Tuntemattoman sotilaan tunnetulla tavalla romanttisen ja tunnusomaisen nimen omalle sotaromaanilleen, josta – tahallisesti – tarkkaan puuttuu kaikki henkevyys ja romantiikka, Havu aloitti kritiikkinsä.

Havun mukaan Linna kirjoitti ”sammakkoperspektiivistä”.

– Hänellä ja hänen porukallaan ei ole kertaakaan kykyä tajuta sodan strategiasta ja taktiikasta muuta kuin ansapolkunsa mutkat.

– Hän ei itse vieläkään ole vapautunut sodanaikaisen purnaajan aggressioista. Siksi se lähikuvan totuus, jonka kirja ehdottomasti paljastaa, muuttuu yleiskuvana valheeksi, Havi arvioi.

Kritiikki aiheutti aikanaan suuren haloon, mutta se myös edisti kirjan myyntiä.

Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas on saanut Helsingin Sanomia lukuun ottamatta loistoarvioita.

Esimerkiksi Iltalehti antoi elokuvalle viisi tähteä ja kuvasi sitä Louhimiehen mestariteokseksi.

Mediatalo Keskisuomalainen antoi niin ikään elokuvalle viisi tähtiä ja kirjoitti elokuvan olevan komea ja erittäin vaikuttava pasifistinen sotaelokuva.

Myös Ilta-Sanomat antoi elokuvalle viisi tähteä.

Elokuvan ensi-ilta on tänään perjantaina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän riikka.jokinen@media.fi kuva
Riikka Jokinen