Joko laitoit ulkosaunan talviteloille? – Näin se olisi pitänyt tehdä

Saunan kunnollinen talviteloille laitto siivouksineen kannattaa.

Sirpa Repo / Arkistokuva

Kunnollinen talviteloille laitto pidentää ulkosaunan käyttöikää ja helpottaa käyttöönottoa keväällä.

Siivous on hyvä jaksaa tehdä syksyllä, jotta keväällä pääsee sitten valmiille lauteille. Kukapa haluaisi aloittaa kesän mökkeilyn työleirillä? Ja onhan kaikki aina helpompaa puhdistaa ennen kuin lika ehtii pinttyä.

Siivouksen voi aloittaa keräämällä saippua- ja sampoopullot pois ulkosaunasta, sillä ne voi käyttää loppuun kotona. Pyyhkeet otetaan pyykkiin.

Saunan peseminen tulee edullisimmaksi luonnonvedellä, mikä onnistuu syksyllä ennen jäiden tuloa paljon vaivattomammin kuin keväällä.

Saunan lauteet on hyödyllistä kastella ennen varsinaista pesua lämpimällä vedellä. Puun syyt avautuvat ja lika irtoaa helpommin. Puupintojen pesuun soveltuu parhaiten pehmeä harja sekä veteen sekoitettu heikosti emäksinen puhdistusaine.

Harjaaminen on hellävaraisinta tehdä puun syiden suuntaisesti. Silloin lauteet säilyvät kauniina eivätkä tikkuunnu.

Huuhtele lauteet ja seinät ainakin kahteen kertaan, jotta pesuaine lähtee varmasti. Huuhtelu kannattaa tehdä vuorostaan kylmällä vedellä, joka saa syyt sulkeutumaan.

Lauteita pestessä on hyvä muistaa myös niiden alapuoli. Sinne valuu hikeä siinä missä yläpuolellekin.

Muista, että myös lattiakaivo kaipaa puhdistamista.

Pesun jälkeen lauteiden suojakäsittely tulee tarpeeseen. Parafiiniöljy vähentää kosteuden ja lian imeytymistä lauteisiin ja samalla käyttöikä pitenee. Seinä- ja kattopaneelien käsittely parafiiniöljyllä sen sijaan ei yleensä ole tarpeellista.

Olennaisinta on muistaa, että varsinkin tiiviissä käytössä olevan ulkosaunan rakenteissa ja sopissa vallitsee jatkuva kosteus, joka jäätyy lämpötilan painuessa miinusmerkkiseksi.

Muhimaan jäävä kosteus on uhka talvella pitkäksi ajaksi lämmittämättömiksi jäävissä ulkosaunoissa. Jäätyessään laajeneva vesi voi tehdä hallaa myös kiuaskiville, mikäli niihin on kulunut uurteita, joihin vesi pääsee.

Syyssiivouksen päätteeksi kiuas lämmitetään ja sauna kuivatellaan.

Syyssiivous on syytä ulottaa sisätilojen lisäksi ulkopintoihin. Rännit on hyvä putsata syksyllä, jolloin niihin mahdolliset pudonneet lehdet ovat vielä tuoreita. Talven jälkeen keväällä niiden irrottaminen on tahmeampaa.

Myös nuohous kannattaa teettää talviteloille panemisen yhteydessä. Yksityiskäytössä oleva sauna on lain mukaan nuohottava joka kolmas vuosi.

Lähteenä on käytetty kiuasvalmistajaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän Jukka Hämäläinen kuva
Jukka Hämäläinen