Suomalaiset jälleen lähdössä Etelämantereelle – tällaisissa olosuhteissa retkikunta elää

Suomalainen Finnarp-retkikunta lähtee lauantaina Etelämantereelle. Yhdeksänhenkinen retkikunta viettää siellä kaksi kuukautta tehden aikana geologisia tutkimuksia ja keräten automaattisten mittalaitteiden tallentamaa tietoa, kertoo Ilmatieteen laitos. 

Aboa-tutkimusasemalla ja sen ympäristössä on muun muassa sääasemia, maan- ja jään järistyksiä mittaava seismometri, geodeettiasia tutkimuksia tukeva gps-asema sekä lumen ja jään fysikaalisia ominaisuuksia mittaavia asemia. Tutkimusten lisäksi asemalla tehdään myös erilaisia korjaustöitä aiempien vuosien tapaan. 

Suomen Etelämanner-tutkimusasema Aboa sijaitsee Kuningatar Maudin maalla noin 130 kilometrin päässä rannikolta ja noin 5000 kilometrin päässä Etelä-Afrikan Kapkaupungista. Tutkimusasema on rakennettu 1988, ja sen jälkeen Suomesta on tehty säännöllisesti tutkimusmatkoja Etelämantereelle. Tutkimusaiheet ovat liittyneet muun muassa ilmatieteisiin, geologiaan ja geofysiikkaan.  

Noin kahden kuukauden tutkimusmatka tehdään vuosittain marras- ja helmikuun välillä, jolloin Etelämantereella on kesä. Tällöin lämpötila on 0–20 pakkasastetta. Ilmatieteen laitoksen mukaan Etelämantereen kesälle ovat tyypillisiä myös jatkuva valo, voimakas auringon säteily ja ankarat lumimyrskyt.

– Retkikunnan työ on vaativaa Etelämantereella. Työskentely Etelämantereella kaukana muusta maailmasta on vaativaa ja ennakkovalmistelut ovat onnistumisen kannalta ratkaisevassa asemassa. Erityisesti henkilöstön valintaan ja valmentautumiseen kiinnitetään paljon huomiota. Etelämantereella ei näy televisio, eikä siellä toimi internet tai puhelin. Satelliittijärjestelmän välityksellä voi lähettää ja vastaanottaa sähköpostiviestejä, mutta sekin on hidasta. Vettä suihkuihin ja juomavedeksi saadaan läheiseltä jäätiköltä tai lunta sulattamalla, päällikkö Mika Kalakoski kertoo tiedotteessa arjesta Aboan tutkimusasemalla. 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Anu Vertanen