Sähköalan lakko alkaa keskiviikkona – koskee 16 yritystä

Valtakunnansovittelija Minna Helle

Ilari Pousa

Sähköalan lakko alkaa keskiviikkona.

Valtakunnansovittelija Minna Helle kertoo, ettei ole saanut soviteltua Sähköliiton ja Teknologiateollisuuden välistä työriitaa.

– Riitaa ei pystytä nyt ratkaisemaan sovittelun keinoin. Lakon alkaminen 1.11.2017 on siten erittäin todennäköistä, Helle sanoo.

Sovittelua jatketaan mahdollisesti ensi viikolla.

– Tilanne on erittäin vakava. Sovittelua jatketaan, kun sille on edellytyksiä, Helle jatkaa.

Tilanteen seurauksena Sähköliitto aikoo aloittaa työtaistelun Teknologiateollisuuden erikseen nimetyissä jäsenyrityksissä keskiviikkoaamuna kello 6. Työtaistelu kestää viikon, 8. marraskuuta asti. Mukana on noin tuhat sähköliittolaista, jotka työskentelevät 16 yrityksessä. Yritykset ovat Arctech Helsinki Shipyard, Boliden Harjavalta, Boliden Kokkola, Caverion Suomi, Konecranes, Konecranes Finland, Konecranes Global, Kone Hissit, Meyer Turku, Otis, Outokumpu Chrome, Outokumpu Stainless, Ovako Imatra, Pyhäsalmi Mine, SSAB Europe ja Valmet Automotive.

Myös toinen työtaistelu on mahdollinen. Se alkaisi perjantaina 10. marraskuuta kello 6 ja päättyisi 27. marraskuuta. Tämän työntaistelun piirissä olisivat kaikki Sähköliiton jäsenet Teknologiateollisuuden sopimusalalla.

Sähköliiton ja Teknologiateollisuuden työriidassa on kyse sähköalan työntekijöiden neuvotteluoikeuksista teknologiateollisuuden toimialalla. Kiista on valtakunnansovittelijan mukaan periaatteellinen ja jo lähtökohtaisesti vaikea ratkaista sovittelun keinoin.

Sähköalojen ammattiliitto vaatii Teknologiateollisuutta aloittamaan neuvottelut liittojen välisen sähköalan työntekijöiden työehtosopimuksen jatkamisesta. Sopimus päättyy 31. lokakuuta.

Teknologiateollisuus on taas ilmoittanut, että sähköalan työntekijöiden työehdot sisällytetään alan pääsopimukseen eli niin sanottuun metallin sopimukseen, jonka työntekijäsopijapuoli on Teollisuusliitto. Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto saavuttivat omissa neuvotteluissaan neuvottelutuloksen maanantaina.

Teknologiateollisuudessa tehtävät sähköalan työt ovat ratkaisun piirissä.

Päivitetty 31.10.2017. Korjattu ensimmäisen työtaistelun kesto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän riikka.jokinen@media.fi kuva
Riikka Jokinen