Ensimmäisenä Suomessa – Espoossa suunnitellaan maauimalan kattamista hallipulan vuoksi

Jos suunnitelmat toteutuvat, Leppävaaran maauimalan ulkoaltaassa päässä polskimaan ympäri vuoden jo talvikaudella 2018-2019.

Klaus Nurmi

UINTI Espoon ja Cetuksen hanke on ensimmäinen laatuaan Suomessa.

Espoo ja uimaseura Cetus suunnittelevat Leppävaaran maauimalan kattamista talveksi, jotta hallipulasta kärsivään kaupunkiin saataisiin lisää tilaa vesiurheilijoille. Kattaminen tapahtuisi ison altaan päälle nostettavalla, jalkapallohalleja muistuttavalla kuplalla, joka purettaisiin kesäksi pois. Kupla saataisiin maauimalan ylle aikaisintaan talveksi 2018–2019.

Hankkeesta teetetyn konsulttiselvityksen mukaan kattamisen perustamiskustannukset olisivat alle puoli miljoonaa euroa.

– Muutamia satoja tuhansia, muotoilee Cetuksen hallituksen puheenjohtaja Eero Elovaara.

Kuplan perustamiskustannuksia merkittävämmät olisivat käyttökustannukset, jotka koostuvat suurelta osin lämmityksestä. Niistä ei ole vielä ole saatu konsultin laskelmaa, mutta sitä toivotaan Elovaaran mukaan vielä tämän vuoden puolella.

– Altaan veden pitäisi olla 27 -asteista, ja ilman vielä pari astetta lämpimämpää, jotta vesi ei haihdu. Kuplan pitäisi siten olla paremmin eristetty kuin esimerkiksi jalkapallokuplahallien, kaupungin uimahallipäällikkö Ari Jaakkola selvittää.

Elovaaran jaJaakkolan mukaan seura ja Espoon kaupunki ovat keskustelleet kustannusten jakamisesta, mutta sopimusta asiasta ei vielä ole.

– Olemme valmiita tulemaan mukaan kustannuksiin. Seura on velaton ja meillä on tahtotila saada maauimala katettua, Elovaara kuittaa asian.

Suomesta ei ole katettua maauimalaa. Elovaaran mukaan lähimmät vastaavat kohteet löytyvät Pohjoismaista.

– Tämä olisi ensimmäinen laatuaan Suomessa. Jos onnistumme, uskon, että muuallakin kiinnostutaan. Kiinnostusta asiaan on jo ollut.

Maauimalan ulkoaltaan kattamiselle on Espoossa selkeä tarve. Jatkuvien korjausten kierre pitää Tapiolan uimahallin suljettuna ainakin kevääseen 2019.

– Tapiolan uimahalli on kiinni. Matinkylän uimahalli on suunnitteilla ja saadaan toivottavasti rakenteille 2019. Heti kun se valmistuu, alkaa Espoonlahden uimahallin peruskorjaus. Tarvetta tulee Espoossa olemaan vuosia, Jaakkola perustelee.

Uimahallien ahtaus on havaittu myös Cetuksessa, joka on maan suurin vesiurheiluseura.

– Tilanne on valitettava. Espoossa on nyt selvästi vähemmän vesipinta-alaa asukasta kohden kuin muissa vastaavan kokoisissa kunnissa, Elovaara toteaa.

Ahtaus on johtanut myös kärhämiin eri käyttäjäryhmien välillä.

Länsiväylä kertoi viikonvaihteessa vesijuoksijoiden ja kuntouimareiden välille Leppävaaran uimahallissa syntyneestä kärhämästä (LV 28.–29.10.). Myös Cetuksen nettisivuilla pyydetään asiakkailta ymmärtämystä ruuhkautuvissa uimahalleissa.

– Kun on ahdasta, tulee helposti pientä keskustelua. Se ei ole kuitenkaan minkään yksittäisen ryhmän vika, Elovaara sanoo.

Tapiolan uimahallin sulkemisen vuoksi Cetuksessa on jouduttu supistamaan sekä kilpaurheilua että erilaisia kursseja.

– Olemme käyneet juustohöylällä kaikkia toimintoja läpi. Esimerkiksi lasten uimakouluihin on jatkuvasti enemmän kysyntää kuin mitä voimme tarjota. Mutta ei ole kohtuullista pitää uimahallin opetusallasta iltaisin kokonaan meidän käytössä, myös perheiden täytyy voida käyttää allasta.

Jos maauimalan ulkoallas saadaan katettua, Cetuksessa on jo mietitty käyttäjäryhmiä.

– Meillä on tiettyjä paineita viedä sinne taitouintia ja vesipalloa, jotka molemmat tarvitsevat paljon vesipinta-alaa. Esimerkiksi vesipallossa on tällä hetkellä harjoituksia kello 20.30 uimahallin sulkeuduttua. Ei maaleja voi viedä altaaseen silloin kun siellä on muita uimareita.

Käyttäjän minna.airamaa@media.fi kuva
Minna Airamaa