Miksi uusi Tuntematon ärsytti veteraaneja? – Nyt puhuvat Kuhmon käynyt Veikko, 97, ja Kannaksen kokenut Veikko, 95

Kariluoto (Johannes Holopainen) ja Rokka (Eero Aho) Tuntemattomassa sotilaassa.

Juuli Aschan © Elokuvaosakeyhtiö Suomi 2017

Sotaveteraanit eivät pitäneet uudesta Tuntemattomasta.

Uusi Tuntematon Sotilas -elokuva jakaa mielipiteitä rajusti aivan äärilaitoihin asti. Parhaimmillaan se nostaa tunteet pintaan ja huonoimmillaan ärsyttää melskeellään.

Mutta mitä sanovat sodan kokeneet veteraanit seitsemän miljoonaa euroa maksaneesta elokuvasta. Kehuja on heiltäkin tullut, mutta myös moitteita.

Tammenlehvillä urheudesta palkitut heinolalaiset sotaveteraanit Veikko Holappa, 97, ja Veikko Punakallio, 95, katsoivat elokuvan Heinolassa, mutta lyttäsivät sen.

– Elokuva oli turhanpäiväistä räiskimistä. En voi ymmärtää miksi pauke oli jatkuvaa, kertoo Veikko Holappa Helsingin Uutisille.

Aiemmin molemmat kritisoivat elokuvaa Etelä-Suomen Sanomille.

– Ei talvi- ja jatkosodassa kyllä tuollaista ollut, Holappa sanoi.

19-vuotiaana vapaaehtoisena talvisotaan lähtenyt ja jatkosodassa ollut Holappa palveli eturintamassa kiväärimiehenä muun muassa Kuhmossa ja Löytövaarassa. Hänen mukaansa elokuva antaa väärän kuvan.

– Olihan siellä sodassa ammuskeluja, hyökättiin, torjuttiin ja tehtiin harhautuksia, mutta ei se ollut jatkuvaa.

– Vanhemmat elokuvaversiot antavat totuudenmukaisemman yleiskuvan, Holappa toteaa.

Veikko Punakallion mielestä elokuva oli humpuukia eikä sitä olisi pitänyt tehdäkään.

– Elokuva ei poikennut edellisistä versioista niin paljon, että siihen olisi kannattanut käyttää miljoonia euroja. Olisi tehty elokuva jostain uudesta aiheesta, sanoo Punakallio Helsingin Uutisille.

Vapaaehtoisena palvelukseen mennyt Punakallio oli talvisodan aikaan kotirintamalla, mutta jatkosodassa eversti Ruben Laguksen johtamassa 1. jääkäriprikaatissa.

– Kävimme Kannaksella ja Syvärillä sekä Lapissa. Haavoituin ja vietin sotien lopun Hämeenlinnassa sairaalassa, kertoo Punakallio.

Uusi Tuntematon on Punakallion mukaan teknisesti hyvin tehty.

– En oikein pysty kuitenkaan sanomaan miten ne sodan tunnelmat elokuvasta välittyvät. Ei siellä sodassa ainakaan niin paljon naisia ollut, ja monta muutakin asiaa elokuvassa ei ollut oikein.

– Edvin Laineen ohjaama ensimmäinen elokuva on suosikkini. Se antaa sodasta aidoimman kuvan, kertoo Veikko Punakallio.

Käyttäjän kari.sallinen@media.fi kuva

Kari Sallinen