Vasemmistonuoret hakevat mallia Ruotsista – "yläluokkasafari toisten etuja polkeville asuinalueille" Westendiin ja Sundsbergiin

Yläluokkasafari-bussiretki suuntautuu muun muassa Espoon Westendiin.

Arkisto / Johanna Halava

Etelä-Suomen Vasemmistonuoret järjestää ensi lauantaina Yläluokkasafari-nimisen bussiretken pääkaupunkiseudun rikkaimmille asuinalueille. 

Yhdistyksen mukaan kyseessä on "luokkatietoinen tutkimusmatka yhteiskuntamme eksoottisimpaan ja tavallisille ihmisille tuntemattomaan kolkkaan, missä itsensä ökyalueille eristäytynyt yläluokka asustaa."

– Mielestämme on tärkeää muistuttaa, että suomalaisten keskuudessa elää toisten ahkeruudesta hyötyvä ja yhteistä etua polkeva ryhmä, vapaamatkustajien näkymätön joukko. 

– Haluamme oppia lisää heidän elintavoistaan, lajityypillisistä ominaisuuksistaan ja levinneisyydestään, Facebookissa olevassa tapahtumakutsussa kuvaillaan. 

Bussiretki suuntautuu alustavan suunnitelman mukaan Helsingin Kuusisaareen, Espoon Westendiin ja Kirkkonummen Sundsbergiin. Paikat on valittu sen perusteella, että niissä on korkeat keskitulot.

– Haluamme bussin suojista katsella, millaisista paikoista on kyse. Tarkoitus ei ole tunkeilla vaan tutustua ja katsoa. Alueet ovat sellaisia, joissa suurin osa ihmisistä ei ikinä käy ja joihin maan varallisuus pitkälti keskittyy, Etelä-Suomen Vasemmistonuorten ensimmäinen varapuheenjohtaja Henrik Jaakkola selventää.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun vastaavat bussiretki järjestetään Suomessa. Jaakkolan mukaan Ruotsissa on järjestetty vastaavanlainen  Överklasssafari vuonna 2012.

– Idea lähti Ruotsista, se on hautunut ja nyt oli sellainen sauma, että päätimme lähteä reissuun, Jaakkola kertaa.

Bussiretkelle on lähdössä mukaan 30–40 ihmistä – valtaosa vasemmistonuoria.

– Muutkin saavat toki lähteä. Ei siis tarvitse olla vasemmistonuorten jäsen, Jaakkola selventää.

Bussiretkellä Etelä-Suomen Vasemmistonuoret kritisoivat erityisesti sitä, että heidän mukaansa tuloerot ja eriarvoisuus ovat kasvaneet kuluneella hallituskaudella.

– Sipilän (kesk.) hallitus on puhunut yhteisistä talkoista, joissa kaikkien täytyy olla samassa veneessä. Hallituksen toimet ovat kuitenkin kohdistuneet pienituloisiin, joten kyse ei ole vapaaehtoisista talkoista vaan matalapalkka-aloille kohdistuneista leikkauksista, Jaakkola sanoo.

Hänen mukaansa pienituloisille on annettu keppiä samalla, kun suurituloiset ovat saaneet porkkanaa.

– On toivottu, että yritysjohtajat leikkaisivat omia palkkojaan, mutta todellisuus on se, että suurten pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien palkat ovat nousseet suuremmiksi kuin 10 vuoteen, hän jatkaa.

Jaakkolan mukaan suurituloisia tulisikin verottaa kovemmin.

– Esimerkiksi pääomatuloja ei veroteta tarpeeksi. Lisäksi meillä on edelleen liian löysä lainsäädäntö, joka mahdollistaa verokikkailun. Pohjoismaissa tutkitusti kaikista rikkaimmat jättävät kolmasosan veroista maksamatta. Verokikkailua mahdollistavaa lainsäädäntöä pitäisi tilkitä, hän vaatii.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen bussiretkelle löytyy Facebookista nimellä Yläluokkasafari.

Käyttäjän riikka.jokinen@media.fi kuva