Ruotsin syntymäpäivälahja Suomelle paljastettiin – "Olen varma että se herättää paljon reaktioita"

Taideteoksen nimi on Free Fall ja sen on tehnyt ruotsalainen taiteilija Anna Uddenberg.

Jakke Nikkarinen/Hanasaari

Ruotsin virallinen lahja sata vuotta täyttävälle Suomelle vihittiin käyttöön tiistai-iltana 31. lokakuuta Hanasaaren ruotsalais–suomalaisessa kulttuurikeskuksessa Espoossa.

Lahja on Hanasaaren rannasta Länsiväylälle näkyvä Free Fall -veistos. Ruotsalaisen taiteilijan Anna Uddenbergin teos kuvaa suihkulaudalla temppuilevaa naista. Suihkulautailu on nykyisin jo monilta uimarannoilta tuttua vesiurheilua.

Teosta luonnehditaan pronssiseksi, moderniniksi vapauden jumalattareksi. Naishahmo on asennettu ilmaan neljän metrin korkeuteen vettä suihkuavan suihkukaivon kera.

Taiteilijan mukaan veistos säteilee ekstaattisia tunteita, jotka liittyvät läheisesti nykypäivän elämyskulttuuriin.

– Olen ollut kauan kiinnostunut siitä, mitä tapahtuu, kun elämyksistä tulee tuotteita ja päinvastoin. Suihkulautailu on aktiviteetti, joka asettaa näyttämölle nykyajan käsitykset siitä, miltä tulevaisuus näyttää. Samalla se vie ajatukset sellaisiin käsitteisiin kuin vapaus, turvallisuus ja tekniikka, Anna Uddenberg pohdiskeli vihkiäistilaisuudessa.

Ruotsin lahjan vihkivät käyttöön pääministerit Stefan Löfven ja Juha Sipilä.

– Anna Uddenberg on tunnettu kiinnostavista ja voimakkaista luomuksistaan, ja tämä teos ei ole poikkeus. Olen varma siitä, että se herättää paljon reaktioita, arvioi Hanasaaren toimitusjohtaja Gunvor Kronman.

Käyttäjän Jukka Hämäläinen kuva
Jukka Hämäläinen