Luvassa laulua, naurua ja kyyneleitä – Sisko ja sen sisko kipuilevat työelämässä ja vievät hilpeälle 80-luvulle

Komedian siskokset Kirsi Ylijoki ja Meri Nenonen kokevat olevansa oikeassa elämässä sielunsiskot.

Anneli Tuominen-Halomo

Meri Nenonen, Minna Koskela ja Kirsi Ylijoki ovat tarttuneet aiheisiin, joista jokaisella on näkemys: sisaruussuhteeseen ja työelämän koukeroihin.

Anneli Tuominen-Halomo

KULTTUURI Sisaruus ja työelämä ovat merkityksellisiä asioita. Niistä syntyy myös hersyvä komedia.

Työelämä yt-neuvotteluineen ja absurdeine käänteineen on komedialle oivaa materiaalia. Sisko ja sen sisko -komediassa kaksi työtätekevää naista on arjen kaaoksessa hermoromahduksen partaalla.

Siskokset palaavat hetkeksi nuoruuteensa ja vanhaan autotalliin, jossa on haaveiltu monet haaveet ja tehty musiikkia.

Näyttelijät Meri Nenonen ja Kirsi Ylijoki komediaa työstäessään miettineet, miten ikävistä työelämän asioista tehdään komediaa.

– Alalla kuin alalla on käyty yt-neuvotteluja, joten aihe on kaikille tuttu, Kirsi Ylijoki sanoo.

– Nyt puhutaan nousukaudesta, mutta kenen elämässä se näkyy, ohjaaja Minna Koskela ihmettelee.

– Olen ollut Metropoliassa viisi vuotta näyttelijäntyön lehtorina, mutta muutoin esimerkiksi pätkätyöläisyys on täysin omaa arkeani. Koulutusorganisaatiossa näin uudenlaisen maailman ja olen seurannut läpi yhdet yt-neuvottelutkin. Eri toimenkuvissa yt:t koetaan eri lailla ja ne voivat aiheuttaa melkoisia paineita ja hätää, Meri Nenonen sanoo.

Mikä antaa voimaa mennä vaikeiden asioiden läpi?

Näytelmän siskokset Kati ja Satu-Marja ovat viettäneet koko nuoruutensa tiiviisti yhdessä ja eläneet läpi naiseksi kasvamisen kiihkeät vuodet. Aikuisiässä ammatit ovat vieneet heitä eri suuntiin, mutta omapäisyys, tahdonvoima ja rakkaus musiikkiin yhdistää heitä edelleen. Keskeinen teema komediassa on myös se, mikä antaa voimaa mennä vaikeiden asioiden läpi. Miesasioita puidaan tietenkin myös.

Kun siskokset palaavat vanhaan, purettavaksi määrättyyn autotalliin ja nuoruuden aikaan, he kaivavat sisäisen rokkarinsa esiin.

– Moniin omakotitaloihin kuului meidän nuoruudessa erillinen autotalli, joka oli luovutettu teinien käyttöön. Tämä meidän "woman cave" symboloi omaa tilaa. Yhtä hyvin se voisi olla saunakamari, jonne on oma ulko-ovi ja jossa saa olla omaa elämää.

Sisko ja sen sisko -esityksessä mennään yli 30 vuoden taakse 1980-luvulle, jolloin elettiin valtavaa nousukautta ja kaikilla tuntui olevan rahaa ja mahdollisuuksia. Sitten tuli 1990-luvun lama ja kaikki romahti.

– 80-luvun Suomi oli aika suljettu. Nuoret kuuntelivat musiikkia C-kaseteilta ja lukivat Suosikkia. Nyt kaikki on internetissä. Nuoriso on kasvanut kansainväliseen musiikkikulttuuriin ja heidän kielitaitonsakin on paljon parempi kuin 80-luvun nuorilla, Kirsi Ylijoki analysoi.

Nenonen ja Ylijoki ovat ohjaaja Koskelalle entuudestaan tuttuja, mutta hän hämmästyi siitä, miten taitavia muusikoita näyttelijät ovat.

– Tähän oli helppo tulla ohjaajaksi, koska Merillä ja Kirsillä on selkeä näkemys siitä, mitä he haluavat tehdä.

– Tässä esityksessä saa laulaa mukana tai pyyhkiä kyyneleen silmänurkasta, Kirsi Ylijoki lupaa.

Käyttäjän Anneli Tuominen-Halomo kuva
Anneli Tuominen-Halomo