Talousarvio: Espoo ei leikkaa opetuksesta, iltapäiväkerhojen maksut nousevat

Jousenkaaren koulun 3A-luokalla on 32 oppilasta. He piirsivät joulukalenteriin tuttuja näkymiä Tapiolasta ja itsensä vielä tonttukuoroon.

Johanna Erjonsalo

BUDJETTI Iltapäivätoiminnan maksuihin esitetään korotuksia.

– Tämä ei ole säästöbudjetti, luonnehtii sivistystoimenjohtaja Aulis Pitkälä kaupunginjohtajan talousarvioesitystä opetuspuolelle.

Pitkälän mukaan suomenkielisen opetuksen budjettiin esitetään kehykseen nähden noin 1,7 miljoonan euron lisäystä. Summa jää opetuslautakunnan vaatimasta 4,1 miljoonasta.

Pitkälän mukaan 1,7 miljoonalla varmistetaan kuitenkin se, ettei ensi vuonna jouduta nipistämään opetustunneista.

Espoon oppilasmäärä kasvaa ensi vuonna noin 900 oppilaalla. Kasvun tuomat kustannukset ajateltiin alun perin kattaa juuri opetustunteja leikkaamalla ja kouluavustajia vähentämällä.

– Tarvetta leikata avustajaresurssiakaan ei ole. Avustajien kohdentamiselle on aina kuitenkin tarvetta.

Koulukuljetusten kustannuksia aiotaan ”järkiperäistää” esimerkiksi tarjoamalla oppilaan tarvitsema tuki entistä useammin omassa lähikoulussa tai lähialueella.

– Koulukuljetusten kilpailutukset tuovat pikkuisen säästöjä. Palvelut pysyvät samana. Nyt hiomme esimerkiksi reittejä. Vammaisten lasten kuljetusten kanssa täytyy kuitenkin olla tarkkana, Pitkälä viittaa Espoota vaivanneisiin koulukuljetusongelmiin.

Tarkoituksena on myös kasvattaa eri kieliryhmien opetuksen ryhmäkokoja ja hyödyntää etäopetusta katsomusaineiden opetuksessa.

Iltapäivätoimintaa aiotaan jatkossa tarjota lähinnä ensimmäisen luokan ja erityisen tuen oppilaille. Iltapäivätoiminnan maksuja aiotaan myös korottaa.

Varhaiskasvatuksen budjettiin talousarvioesitys on tuomassa 0,6 miljoonan euron lisäyksen. Summa kuluu yksityisen hoidon tuen sisaruslisän maksamiseen.

Espoo varautuu maksamaan 145 euron kuukausittaista sisaruslisää yksityisissä päiväkodeissa olevien lasten perheille, sillä varhaiskasvatuksen asiakasmaksulaki tulee todennäköisesti laskemaan sisaruksilta perittäviä maksuja kunnallisella puolella.

Pitkälä luonnehtiikin varhaiskasvatuksen tilannetta haastavaksi. Päivähoitoikäisten lasten määrä kasvaa ja monet päiväkodit ovat tiloiltaan pieniä ja epäkäytännöllisiä.

– Pohdimme, pitäisikö meidän tarjota yksityisen varhaiskasvatuksen palveluseteliä.

Espoossa on suunnitteilla myös viisivuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilu. Se järjestetään mahdollisesti jo ensi vuonna.

– Valmistelemme myös englanninkielisten koulu- ja päiväkotipaikkojen lisäämistä, Pitkälä sanoo.

Kokonaisuudessaan Espoon tavoitteena on säilyttää kaupungin oppimistulokset kansallisessa kärjessä.

– Meidän Pisa-tulokset ovat olleet maan huippua ja siinä pitäisi myös pysyä, Pitkälä sanoo.

Lopullisesti budjetista päättää kaupunginvaltuusto.

 

Lue myös: Espoo lupaa korjata homekoulut

Käyttäjän Katja Riihola kuva
Katja Riihola