Kirjailija pamauttaa: "Tuntematon sotilas pilaa Suomen puolustuksen"

Kirjailija Arno Kotron mukaan liiallinen kiinnittyminen Tuntemattoman sotilaan ajatusmaailmaan on tuhoisaa Suomen puolustuksen kehittämisen kannalta.

Juuli Aschan © Elokuvaosakeyhtiö Suomi 2017

Helsingin Kalliossa asuva kirjailija ja kolumnisti Arno Kotro suomii blogissaan lujalla kädellä Tuntemattoman sotilaan vaikutusta maamme puolustusratkaisuihin.

Kotron mielestä kulttielokuva voi heikentää mahdollisuuksia uskottavaan maanpuolustukseen.

– Tuntematon sotilas moukaroi kollektiiviseen tajuntaan perinteisen sotakuvaston: on rintama, on taisteluhaudat, on vuosikausien sota ja yksittäiset sankarisotilaat. Siinä sivussa leffa virittää katsojassa sen eetoksen, että jokapojan velvollisuus on käydä armeija, Kotro hehkuttaa.

– Vaan kun ei ole. Olemme velkaa sotasukupolvelle sen, että me omasta puolestamme järjestämme puolustuksen järkevästi. Ja yleisestä asevelvollisuudesta on järkevyys kaukana.

Sodankuva on Kotron mielestä yksinkertaisesti muuttunut. 

– Olennaista on laatu, ei määrä: ei teknistyneen ja ammatillistuneen sodankäynnin maailmassa ole käyttöä isoilla mutta kehnosti varustetuilla ja huonosti koulutetuilla reserviläislaumoilla, Kotro napauttaa.

Hän ehdottaa, että asevelvollisuus lakkautetaan vanhentuneena ja syrjivänä systeeminä, määrätään kaikki kutsuntoihin ja rekrytoidaan sopivat ja motivoituneet, vapaaehtoispohjalta. 

– Niin kauan kuin imemme puolustusdoktriinit Tuntemattomasta sotilaasta ja kelkasta pudonneiden poliitikkojen horinoista, paha siinä on puhua asevelvollisuuden vaihtoehdoista. 

– Erityisen ironista on, jos veteraaneja kohtaan tuntemamme kunnioitus sitoo meidät menneen maailman puolustusratkaisuun ja estää rakentamasta nykyuhkiin vastaavaa maanpuolustusta, Kotro muistuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän jari.pietilainen@media.fi kuva