Näistä syistä suomalainen haluaa omistaa oman kotinsa – "Oma tupa, oma lupa"

Kuvituskuva.

Vantaan Sanomat

Suomalaisille tärkeimpiä syitä kodin omistamiseen ovat taloudelliset syyt sekä itsenäisyys ja riippumattomuus, selviää Suomalaisen Työn Liiton teettämästä Made by Finland -tutkimuksesta.

Yli puolet vastaajista omistaa asunnon, ja vain alle kahdeksannes suomalaisista ei ole lainkaan kiinnostunut omistusasumisesta. 

Suomessa on vahva omistusasumisen perinne: Omistusasuminen on liiton tutkimuksen mukaan mielekäs ja tavoiteltava asumismuoto, sillä suomalaisista reippaasti yli puolet (63 prosenttia) omistaa kodin. 

S-Pankin lainojen kehityspäällikön Päivi Huttusen mukaan asunto ostetaan ensisijaisesti kodiksi, mutta kuten tutkimuskin osoittaa, ymmärtävät suomalaiset hyvin myös sen taloudellisen merkityksen.

– Koti on aina myös sijoitus, sillä asuntolainan takaisinmaksu kerryttää omaisuutta. Valitettavasti tässä suhteessa me suomalaiset emme kuitenkaan ole ihan tasa-arvoisessa asemassa. Kasvavissa kaupungeissa asuntojen neliöhinnat vain nousevat, mutta muuttotappioisilla syrjäseuduilla voi myyntitilanteessa olla vaikeaa saada omiaan pois tai löytää edes ostajaa, Huttunen sanoo tiedotteessa.

Toinen yhtä tärkeä ja myös hyvin mielenkiintoinen syy asunnon omistamiseen on sen mukanaan tuoma itsenäisyys ja riippumattomuus. ”Oma tupa, oma lupa”-ajattelua suosii 46 prosenttia suomalaisista. 

Kolmanneksi painavimmaksi syyksi koetaan asunnon omistamisesta syntyvät turvan ja varmuuden tunteet. Näin sanoo 18 prosenttia vastaajista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.