Musikinstitut Kungsvägen juhlii lastenoopperalla – Dumma kungen opettaa suvaitsevaisuutta

Lastenooppera Dumma kungen on tarina, joka kertoo uskalluksesta kohdata uusia ja vieraita asioita. Tarina opettaa suvaitsevaisuutta sadun keinoin.

Lauretta Reunanen

Musikinstitutet Kungsvägen juhlistaa 100-vuotiasta Suomea lastenoopperalla Dumma kungen. Se kertoo uskalluksesta kohdata uusia ja vieraita asioita.

Lastenoopperan libreton on kirjoittanut kirjailija, toimittaja-ohjaaja Monica Vikström-Jokela ja teoksen on säveltänyt Cecilia Damström. Ohjaaja on Seija Metsärinne.

– Kungsvägenistä otettiin minuun yhteyttä noin puolitoista vuotta sitten, koska he tiesivät minun kirjoittaneen satuja, Monica Vikström-Jokela kertaa.

– Työssäni toimittaja-ohjaajana Ylen ruotsinkielisellä puolella olen tehnyt lastenohjelmien käsikirjoituksia ja laulujen tekstejä, mutta en ikinä oopperaa.

Jos opettaa lapsille suvaitsevaisuutta, siinä pitää olla hyvin hienovarainen tai lyödä todella yli."

Ensimmäisessä tapaamisessa säveltäjän ja opettajien kanssa Vikström-Jokela joutui kysymään, mikä tekee tekstistä oopperan.

– Minä luulin, että libreton kirjoittamisessa on paljon sääntöjä. Cecilia sanoi, että kirjoita vaan, minä kerron sitten, miten teksti toimii. Loppujen lopuksi hän toivoi hirveän vähän muutoksia.

Tuottaja Susanne Norrbäck-Råmanin ja hankkeen tukijoiden viesti libreton kirjoittajalle oli, että aiheena pitäisi olla suvaitsevaisuus.

– Jos opettaa lapsille suvaitsevaisuutta, siinä pitää olla hyvin hienovarainen tai lyödä todella yli.

Vikströn-Jokela päätyi jälkimmäiseen ja kirjoittamaan satulibreton, koska hän oli jo luonut Dumma kungen -hahmon, joka seikkailee kahdessa satukirjassa.

– Libretto muistuttaa draaman käsikirjoitusta, koska kertoja ei ole läsnä, vaan tarina etenee hahmojen kautta. Kirjottaessani pidin koko ajan mielessä, että tätä lauletaan.

Eräänä päivänä Litteämaasta muuttaa ihmisiä kuninkaan valtakuntaan Keskimaahan, jolloin kuningas harmistuu ja on hyvin peloissaan. Mitä jos uudet asukkaat eivät ymmärrä, että kuningas on aina oikeassa? Lastenooppera Dumma kungenin tärkein sanoma on kirjoittajan mukaan se, että ei pidä pelätä sitä, mikä tuntuu vieraalta.

Lastenoopperan kantaesittävät Musikinstitutet Kungsvägenin oopperastudion oppilaat, lapsikuorot ja soittajat.

Käyttäjän Anneli Tuominen-Halomo kuva
Anneli Tuominen-Halomo