Komentaja koki sotilasuransa vaikeimman päivän 26.10.2017 – "Vein suru-uutisen kaikkien koteihin"

Uudenmaan prikaatin komentaja Arvi Tavaila kertoo Dragsvikin varusmiesten saavan nyt keskustelu- ja ammattiapua heti jos he kokevat sitä tarvitsevansa.

Kai Jauhiainen

Uudenmaan prikaatissa on palattu arkeen traagisen tasoristeysonnettomuuden jälkeen, mutta kriisityö jatkuu kulisseissa.

– Arki on yksi terapian muoto. Meillä on kuitenkin koko ajan keskustelu- ja ammattiapua tarjolla niille varusmiehille, jotka sitä haluavat, kertoo Uudenmaan prikaatin komentaja Arvi Tavaila.

Kriisityö polkaistiin käyntiin välittömästi. Onnettomuusaamuna yöharjoituksissa Leksvallissa olleet pioneerikomppanian varusmiehet olivat siirtymässä kohti Syndalenin harjoitusaluetta.

– Leksvallissa oli vajaat sata varusmiestä. Heidän leirinsä päättyi heti. Syndalenissa oli reilut 200 varusmiestä. Heidän kanssaan tapahtunutta purettiin torstai-iltana Syndalenissa ja he palasivat Dragsvikiin perjantaiaamuna.

Kriisiapua tarjosi puolustusvoimien omien ammattilaisten lisäksi Tammisaaressa toimiva akuuttipsykiatrian hoitotiimi Silta.

Tavaila vieraili turman jälkeen Töölön sairaalassa, mutta pääsi puhumaan vain yhden loukkaantuneen varusmiehen kanssa.

Ammattisotilaallekin vaikein tehtävä oli edessä.

– Kävin viemässä suru-uutisen kaikkien menehtyneiden varusmiesten koteihin.

Lähes kaikki Dragsvikin varusmiehet pääsivät lomalle viikonlopuksi omaistensa luokse. Jokainen sai mukaansa tietoa numeroista, joihin voi soittaa jos ahdistaa. Kun he palasivat lomilta sunnuntai-iltana, jokaista pioneerikomppanian varusmiestä puhutettiin kasvotusten.

– Kasvotusten on helpompi nähdä onko toinen kunnossa.

Menehtyneiden varusmiesten muistolle järjestettiin tämän viikon keskiviikkona ja torstaina Dragsvikissä hiljaiset hetket.

Tavaila korostaa, että onnettomuuden syiden tutkinta kuuluu poliisille ja onnettomuustutkintalautakunnalle.

– En kuitenkaan katso, että puolustusvoimat olisi epäonnistunut. Palveluturvallisuus on meille ykkösasia. Onnettomuus tapahtui valitettavasti puolustusvoimien ajoneuvolle, mutta se olisi käsittääkseni voinut sattua yhtä hyvin siviiliajoneuvolle.

Tavaila ei osaa sanoa käytetäänkö Leksvallin tasoristeystä enää joukkojensiirtoihin.

– Tutkimme eri vaihtoehtoja. Tosiasia on kuitenkin, että meillä on aina rautatie ylitettävänä pääharjoitusalueellemme Syndaleniin siirryttäessä. Sille me emme voi mitään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän kai.jauhiainen@media.fi kuva
Kai Jauhiainen