Natoa kannattava Torvalds ei jättäisi puolustusyhteistyötä EU:n varaan – "Minulla on kohtalainen kokemus unionin toimintakyvystä"

Nils Torvalds painottaa poliitikkojen vastuuta.

Juha Perämäki

RKP:n presidenttiehdokas Nils Torvalds vieraili tällä viikolla Porvoossa ravintola Rafael’sissa. Torvalds on nostanut Natoa esille ja näin erottunut muista. Tälläkö hän haastaa istuvan presidentin, jonka nykyinen kannatus on 76 prosenttia?

– Tällä hetkellä Niinistön kannatusprosentti on tasavallan presidentin kannatusluku. Matalampi luku puhuisi jo järjestelmäkriisistä. Tässä vaiheessa kampanjaa tasavallan presidentin kannatuslukujen pitääkin olla korkealla.

Vihreiden Haavisto pitää toista sijaa 13 prosentilla. Näin ollen lopuille viidelle ehdokkaalle jäisi jaettavaksi 11 prosenttia. Torvalds uskoo voivansa päihittää Haaviston.

– Kun kerran kilpailuun lähtee, silloin täytyy yrittää toimia niin, että pääsee toiselle kierrokselle. Muutenhan ikään kuin heittäisi pyyhkeen kehään. Kyllä tässä nyt vähän suomalaisen urheilujuhlan tuntua pitää olla. Ei anneta periksi.

Torvalds ottaa Naton ohella kantaa myös muuhun turvallisuuspolitiikkaan. Ehdokas kyseenalaistaa EU:n kyvyn ja nopeuden luoda uskottava, koossa pysyvä järjestelmä kriiseille.

– EU yrittää luoda jonkinlaisen turvallisuuspoliittisen rakenteen. Se on alkuvaiheessa ja koskee jonkinlaisen komentoketjun luomista kriisitilanteita varten. Minulla on kohtalainen kokemus EU:n toimintakyvystä ja nopeudesta. Jos haluamme uskottavan puolustuksen ja turvallisuuspoliittisen ratkaisun 10–15 vuoden horisontilla, ei ole muuta vaihtoehtoa kuin Nato-jäsenyys.

Torvalds on painottanut, että Nato-keskustelua pitäisi käydä nyt eikä sitten, kun ongelmia syntyy.

– Kun katsotaan 10–15 vuotta eteenpäin, avautuu näkymiä ristiriitoihin ja mahdollisiin kriiseihin, jotka ovat todellisia. Kriisi liittyy Venäjän ja Yhdysvaltain sisäisiin ongelmiin.

Torvalds sanoo, ettei ole kansanäänestystä vastaan. Järjestys on silti hänen mielestään väärä, jos kansa äänestää ensin.

– Poliitikkojen pitää ottaa vastuuta keskustelusta. Valtio-opillisesti eduskunta on korkein päättävä elin ja sillä pitää olla rohkeutta tehdä päätöksiä. Jos ei ole, se kieltää roolinsa demokraattisessa järjestelmässä. Meillä on tuoreita esimerkkejä siitä, etteivät kansanäänestykset aina mene kuin Strömsössä.

Torvalds uskoo muiden ehdokkaiden yrittävän estää tai pienentää Nato-keskustelun merkitystä, joten kampanjaan noussee myös muita aiheita. Kansaa pitää kuunnella, vaikka arjen ongelmat eivät ole suoraan presidentin toimivallan puitteissa.

– Presidentti on arvojohtaja. Jos presidenttiehdokkaat eivät kykene keskustelemaan näistä, he osoittavat olevansa aika huonoja arvojohtajia, Torvalds sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän Laura Heino kuva
Laura Heino