Laskettelukeskuksesta pitää kaivaa pois 1500 kuormallista maata – ajettiin luvatta Espoosta

Vihti Ski Centerin alueelle Espoosta ajetut ylijäämämaat on ympäristölautakunnan päätöksen mukaan poistettava.

ARKISTOKUVA/Vihti Ski Center

Vihti Ski Centerin alueella on harjoitettu kunnan ympäristölautakunnan päätöksen mukaan luvatonta maankaatopaikkatoimintaa.

Lautakunta määräsi Vihti Ski Centerin ennallistamaan Jussinrinne-nimisen kiinteistön sinne sijoitetusta maankaatopaikasta. Päätöksen mukaan tämä ennallistaminen tarkoittaa kaikkien kiinteistölle ajettujen ylijäämämaiden poistamista.

Päätöksen mukaan alueen ennallistamistoimiin on ryhdyttävä viipymättä. Lautakunta asetti alueen ennallistamisen tehostamiseksi 300 000 euron kiinteän uhkasakon sekä 100 000 euron lisäerän jokaista kahta kuukautta kohden, jonka kuluessa päävelvoitetta eli alueen ennallistamista ei ole noudatettu.

Ylijäämämaita ajettiin Espoosta Ojakkalaan selvitysten mukaan yhteensä runsaat 1 500 kasettikuormaa.

Ympäristönvalvonta keskeytti luvattoman maankaatopaikkatoiminnan alueella vuosi sitten. Toiminnalle ei ollut ympäristölupaa eikä kiinteistöllä ole voimassa muun lain mukaista lupaa, jonka perusteella maa-ainesten läjittäminen olisi mahdollista.

Ympäristölautakunnan päätöksen perustelujen mukaan toiminnalla voi olla haitallisia vaikutuksia alueella muodostuvan pohjaveden laatuun sekä alueen pohjavesiolosuhteisiin. Isolähteen vedenottamo oli suljettuna viime vuonna 21.4.–15.12. varotoimenpiteenä.

Lautakunnan yksimielisen kannan mukaan kiinteistönomistajan olisi pitänyt tietää kiinteistön sijaitsevan Isolähteen pohjavesialueella ja Isolähteen vedenottamon suoja-alueella, jolla ovat voimassa suoja-aluemääräykset.

Maanomistaja Vihti Ski Center on tuonut selvityksissään useasti esille, että maanomistajan näkemyksen mukaan maa-ainesten läjitystoimintaan oli Vihdin kaavoituspäällikön lupa. Kaavoituspäällikön mukaan tällaista lupaa ei ollut.

Läjitysalue ei sijaitse kaava-alueella, joten hanke ei olisi vaatinut maisematyölupaa.

Lautakunnan päätöksen perusteluissa todetaan, että vaikka hankkeella olisi maisematyölupa, se ei poista muuta luvantarvetta. Näitä lupia ovat ympäristölupa, poikkeaminen vedenottamon suoja-aluemääräyksistä sekä vesilain mukainen lupa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

toimitus