IL: Naiset muuttuvat konservatiivisemmiksi saatuaan lapsen, miehet eivät – selittävätkö muuttuneet arvot vanhempien riidat?

Kuvituskuva

Johanna Erjonsalo / arkisto

Naisten arvot muuttuvat aiempaa perinteisempään tai konservatiivisempaan suuntaan lapsen saannin jälkeen, selviää Helsingin yliopiston Svenska social- och kommunalhögskolanissa tehdyssä tutkimuksessa.

Asiasta kertovan Iltalehden mukaan miesten arvomaailma ei puolestaan muutu isyyden myötä, minkä vuoksi vanhemmat voivat liukua arvojen osalta toisistaan erilleen.

Jo aiemmin on osoitettu, että lapsia saaneilla on perinteisemmät arvot kuin lapsettomilla ihmisillä, mutta sosiaalipsykologian professori Jan-Erik Lönnqvist on tutkinut, johtuuko tämä omasta valinnasta – eli perustavatko konservatiiviset ihmiset perheen useammin, vai muuttaako vanhemmuus arvomaailmaa perinteisemmäksi.

– Sekä naisten oman että miesten arvion mukaan naisten arvot olivat siirtyneet konservatiiviseen suuntaan synnytyksen jälkeen. Miesten arvoissa sen sijaan ei ollut muutoksia, Lönnqvist kertoo Iltalehdelle.

Tuloksista selviää myös, että naiset arvioivat miesten arvojen muuttuneen samalla tavoin kuin omiensa, vaikka miehet eivät kokeneet arvojensa muuttuneen.

– Aiemmissa tutkimuksissa on ilmennyt, että uudet vanhemmat riitelevät paljon ja eroavat usein. Voisiko tähän olla syynä se, että parien arvomaailmat liukuvat erilleen lasten saamisen jälkeen? Tätä voi pahentaa se, että naiset uskovat miesten arvojen muuttuneen samoin kuin omiensakin, ja heillä on siksi miesten suhteen vääriä odotuksia, Lönnqvist sanoo.

Lönnqvist kertoo Iltalehdelle hämmästyneensä sitä, ettei vanhemmuus vaikuttanut miesten arvoihin lainkaan. Hänen mukaansa yksi selittävä tekijä voi olla se, että naiset kantavat edelleen päävastuun lasten kasvatuksesta. Näin ollen vanhemmuus vaikuttaa naisten elämään enemmän.

– Sen tähden sellaiset arvot kuten turvallisuus ja vakaus ovat heille myös tärkeämpiä. Monet miehet jatkavat työelämässä entiseen tapaan, Lönnqvist sanoo Iltalehdelle.

Lue Iltalehden koko uutinen täältä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

toimitus