Näyttely kiertää – Neljä polvea poseeraa taidevalokuvissa

Ritva Laurikainen on ylpeä noin 10 kuukauden ikäisistä kaksosista Milosta ja Hillasta, jotka kuvattiin myös taideteokseen. Kaksosten vanhemmat Linda ja Niko Hailuoto elävät nyt työntäyteistä lapsiperheen arkea.

Anneli Tuominen-Halomo

Ritva Laurikainen poseerasi valokuvaajalle vanhaan tyyliin.

Joonas Brandt

Milo ja Hilla ovat Ritva Laurikaisen lapsenlapsenlapsia.

Joonas Brandt,

Valokuvaaja Joonas Brandtin kuvaama ja toimittaja Kaisu Tervosen tekstittämä Sukupuu. Arjen tarina – ikäpolvet yhdessä -valokuvataideteos kunnioittaa vanhaa tapaa ottaa henkilökuvia. Teos nostaa samalla esiin sukupolvien ketjun.

Kiertävä valokuvataideteos on toteutettu Espoon Lähimmäispalveluyhdistyksen palvelutalojen asukkaiden, taiteilijoiden ja alueen toimijoiden yhteistyönä. Teos on tehty Suomi 100 vuotta -juhlan kunniaksi ja se on osa Vanhustyön keskusliiton ohjelmaa.

Ensimmäiseksi valokuvataideteos oli nähtävillä Espoonlahden koulun ja lukion eli Jyllan tiloissa. Osa potrettien henkilöistä on Jyllan kasvatteja.

Joonas Brandt on kuvannut ihmiset 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun valokuvien tyyliin.

– Silloin valokuvaukseen suhtauduttiin paljon vakavammin kuin nyt. Ihmiset poseerasivat kuvissa arvokkaasti. Perhepotretin ottaminen oli juhlallinen ja hyvin suunniteltu hetki. Vanhojen kuvien estetiikka kiehtoo minua ja halusin siirtää sen omiin kuviini.

Valokuvien ottaminen oli valokuvaajalle logistinen haaste, koska yli sata ihmistä piti saada samaan paikkaan kuvattaviksi.

Kuvat sijoittuvat osaksi kansakunnan ja aikanaan myös yksityistä menneisyyttä.

Käyttäjän Anneli Tuominen-Halomo kuva
Anneli Tuominen-Halomo