Rajusti leviävä virustulehdus voi jättää silmään arpia – "Kertaakaan ei ole tehty tällaista ratkaisua"

Tulehdus johtuu ärhäkästä adenoviruksesta. Lääkärin mukaan potilaiden kannattaa jäädä töistä kotiin sairastamaan. Kuvituskuva.

Päivi Tuovinen

Adenoviruksen aiheuttama harvinaisen ärhäkkä silmätulehdus jatkaa leviämistään Uudellamaalla.

HYKS Silmätautien klinikan päivystyksessä tehtiin ennätys perjantaina, jolloin hoitoon tuli seitsemän uutta potilasta. Maanantaina tilanne oli samanlainen.

Mittaluokkaa antaa tieto, jonka mukaan klinikalla hoidettiin koko syyskuussa yhteensä kahdeksaa ärhäkän tautimuodon saanutta potilasta.

– Lokakuussa potilaiden kokonaismäärä oli jo 60, kertoo päivystyspoliklinikan vastuulääkäri Kirsti Talvensaari.

Klinikalla onkin nyt perustettu omat tilat nimenomaan ärhäkkään tautimuotoon sairastuneiden hoitoon.

– Olen ollut täällä 15 vuotta töissä, ja sinä aikana ei ole kertaakaan tehty tällaista ratkaisua. Kun normaalisti meillä on ollut yksi huone, johon on pystytty tarvittaessa eristämään joku yksittäinen potilas, nyt heitä on 15 yhtä aikaa, Talvensaari kertoo.

Potilaat tulevat Helsinkiin lähetteillä ympäri Uuttamaata, jonne epidemia nyt keskittyy. Talvensaaren tietojen mukaan muualla Suomessa ärhäkkää tautimuotoa ei vielä ole tavattu.

Paraikaa klinikalla selvitetään, millainen virustyyppi tarkalleen on ja mistä epidemia on Uudellemaalle rantautunut. Siinä auttavat myös potilaiden taustatiedot.

– Kyseessä on todennäköisesti viruksen ärhäkkä serotyyppi. 

Adenovirusta on normaalistikin Suomessa koko ajan, mutta näin ärhäkkää ja leviävää tautia ei ole aiemmin nähty.

– Siksi halusimme viime viikolla antaa julki tiedon, koska käsihygienia on nyt olennaista. Vesi ja saippua ovat yhä se paras keino. Lisäksi voi käyttää käsidesiä.

Silmätulehduksia aiheuttavia bakteereja ja viruksia on liikkeellä jatkuvasti. Mistä tietää, onko sairastunut ärhäkkään tautimuotoon, joka vaatii muutakin kuin kotihoitoa?

– Kyllä sen tietää. Tämä on niin rajuoireinen tauti, että potilaat hakevat kyllä sitten apua. Silmät voivat olla kovasti turvoksissa ja ne vuotavat jatkuvasti vettä, Talvensaari sanoo.

Ärhäkkä silmätulehdus vaatii sairauslomaa.

– Jos on tällainen tilanne, niin ei kannata työpaikalle lähteä. Yleensä potilaat ymmärtävät sen itsekin.

Tehokasta apua virustautiin ei ole, vaan hoito on oireenmukaista: silmien huuhtelua ja kostutusta. Lisäksi voidaan käyttää antibioottitippoja, tosin apu voi jäädä heikoksi. 

– Bakteeritulehdukseenhan antibioottitipat auttavat nopeasti, parissa päivässä, mutta virushan ei antibioottiin kuole.

Jos tulehdus on iso, silmien sidekalvolle voi tulla arpimuutoksia, joita joudutaan hoitamaan klinikalla myös akuuttivaiheen jälkeen. 

Entä voiko näin ärhäkkä tulehdus aiheuttaa näön pysyvää heikentymistä tai jopa sokeutumista?

– Pitäisin sitä erittäin epätodennäköisenä, Talvensaari sanoo.

Katri Porttinen