Kirjat luonnon asialla – Vuoden luontokirja -kilpailussa ennätysmäärä kilpailijoita

Kiehtovia lintuja, suomalaisen luonnon loistoa ja sukellus meren syvyyksiin ovat aiheita, joita käsitellään WWF Suomen Vuoden luontokirja -kilpailun finaaliin päässeissä teoksissa.

Kilpailun finaaliin pääsystä kilpaili tänä vuonna ennätysmäärä luontokirjoja, yhteensä 41 teosta.

Vuoden luontokirjapalkinto jaetaan nyt 40. kerran ja voittajan valitsee Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuori viiden finalistin joukosta.

Hannu Hautalan ja Seppo Parkkisen kirja Kotka – 50 vuotta unelmista kuviksi (Docendo) kokoaa yksiin kansiin Hautalan ikimuistettavat kotkankuvausretket 1960-luvulta nykypäivään ja Karstulasta Pallastuntureiden kautta Kuusamoon.

Kai Fagerströmin & Ville SuhosenSammalhuone (Maahenki) on kaunis ja monikerroksinen luontokirja, joka kutsuu miettimään luontoa ja ihmistä ennen, nyt ja tästä eteenpäin.

Meren aarteet – Löytöretki Suomen vedenalaiseen meriluontoon (Gaudeamus) vie lukijan Suomenlahden kalliorannoille, Saaristomeren syvänteisiin ja Pohjanlahden lohkareikkoihin ja hiekkapohjille. Taidokkaasti kuvitettu teos pohjautuu yli kymmenen vuotta kestäneeseen kartoitustyöhön, jossa on saatu valtavasti uutta tietoa merenalaisesta luonnosta. Kirjan ovat koonneet Markku Viitasalo, Kirsi Kostamo, Eeva-Liisa Hallanaro, Wilma Viljanmaa, Suvi Kiviluoto, Jan Ekebom ja Penina Blankett.

Samuli HaapasalonTii Tii Tiainen (Maahenki) esittelee tiaisten moniääninen kirjon. Haapasalo on tallentanut yksityiskohtaisen tarkoissa valokuvissa tiaisen eloisan, ketterän ja akrobaattisenkin olemuksen.

Tea KarvisenKansallispuistot – maamme luonnon helmet (Docendo) johdattaa lukijan Suomen jokaisen kansallispuiston pariin Saaristomereltä Lemmenjoelle. Kirja kertoo kansallispuistojen upeimmista kohteista tuoden esille kunkin puiston erityispiirteet.

Finalistit valitsivat WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder ja suojelujohtaja Jari Luukkonen.

WWF:n Vuoden luontokirja on valittu vuodesta 1978. Viime vuonna voiton vei Metsän salainen elämä (Gaudeamus).

Käyttäjän Anneli Tuominen-Halomo kuva
Anneli Tuominen-Halomo