KKO hylkäsi Muhoksen perhekotisurmaajan valituksen – käsittämättömästä teosta 12 vuotta vankeutta

Korkein oikeus ei ottanut käsiteltäväkseen Muhoksen perhekodin surmasta tuomitun mikkeliläisnuoren valitusta. Kuvituskuva.

Arkisto/Lotta Åberg

Korkein oikeus (KKO) ei ota tutkittavakseen Muhoksen perhekodissa heinäkuussa 2015 tehdyn henkirikoksen tuomiosta tehtyä valitusta.

KKO ei kerro syitä, jotka ovat johtaneet valituksen hylkäämiseen.

– Syyt kuuluvat neuvottelusalaisuuden piiriin, joten niitä ei valituslupa-asioissa yleensäkään kerrota. Myös asianosaiset saavat ainoastaan tiedon päätöksestä, kertoo esittelijä Tiina-Liisa Autio.

Valituslupaa haki viime maaliskuussa Rovaniemen hovioikeudessa nuorena henkilönä tehdystä murhasta sekä eräistä muista rikoksista 12 vuoden vankeusrangaistukseen tuomittu mikkeliläisnuori. Hovioikeuden tuomio jäi näin siis pysyväksi.

Oulun käräjäoikeus oli aiemmin tuominnut nuoren taposta. Oikeus tuomitsi tämän kahdeksan vuoden ja neljän kuukauden vankeusrangaistukseen. Syyttäjä ja uhrin kaksi omaista valittivat käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen.

Toinen, tekoon osallistunut vantaalaisnuori tuomittiin murhasta jo käräjäoikeudessa.

Muhoksen perhekodissa työskennellyt 57-vuotias miesohjaaja sai kesällä 2015 surmansa, kun kaksi perhekodissa asunutta nuorta hyökkäsi tämän kimppuun. Tapahtumat saivat alkunsa, kun ohjaaja oli ollut istumassa perhekodin olohuoneen sohvalla ja toinen pojista oli yllättäen hiipinyt tämän taakse. Ohjaaja oli tapahtumahetkellä yksin työvuorossa. Pojat anastivat tämän jälkeen perhekodin auton ja pakenivat sillä.

Teon takana olivat tapahtumahetkellä 16-vuotias vantaalaispoika ja 17-vuotias Mikkelistä kotoisin oleva nuori mies.

Oulun käräjäoikeus määräsi nuoret vuoden 2016 tammikuussa antamassaan välituomiossa mielentilatutkimukseen. Tutkimuksen mukaan pojat olivat tekohetkellä syyntakeisia.

Käräjäoikeuden mukaan nuorten ensisijainen tavoite ei ollut ohjaajan surmaaminen, vaan pako perhekodista. Pojat olivat suunnitelleet pakoa ja perhekodin auton anastamista tekoa edeltävinä päivinä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän Sanna Jompero kuva
Sanna Jompero