Puheenaihe

Kymmenen vuoden riitelyn jälkeen Espoo päättämässä: Kaupungintalo puretaan, tilalle 45 miljoonan Espoo -talo

Vasemmalla näkyvä virastotalo 2:n paikalle nousee Espoo-talo. Oikealla näkyvä kaupungintalo saanee väistyä puolestaan asuntojen tieltä.

Seppo Korkman/Arkisto

Kohta kymmenen vuotta tyhjillään seisonut kaupungintalo Espoon keskuksessa tullaan todennäköisesti purkamaan.

Kaupunginhallituksen ja valtuustoryhmien puheenjohtajien yhteisessä iltakoulussa on sovittu, että kaupungintalon kohtalo ratkaistaan valtuustossa vielä tämän vuoden aikana.

– Tässä vaiheessa näyttää siltä, että vaihtoehto jossa kaupungintalo puretaan ja virastotalo 2:n paikalle rakennetaan Espoo -talo tulee saamaan valtuustossa selvän enemmistön taakseen, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Markkula (kok.) arvioi iltakoulussa käytyyn keskusteluun viitaten. Nopeimmillaan purkutöihin päästään jo ensi vuonna.

Jos kaikki menee kuin Strömsössä, on radan pohjoispuolinen virastokeskusalue uudistettu täysin vuoteen 2025 mennessä.

Nykyisen kaupungintalon paikalla olisi silloin asuinkerrostaloja.

Markkulan mukaan loppuvuoden aikana tehdään valtuustolle vielä täsmennetyt selvitykset molemmista kaavavaihtoehdoista. Toisessa kaupungintalo korjattaisiin, toisessa puretaan.

Kaupungin keskushallinnon majapaikaksi tulevasta Espoo -talosta on tarkoitus tehdä hybridirakennus, johon alempiin kerroksiin tulee liiketiloja, palvelutori, tilaa kulttuuritoimijoille sekä muun muassa kokoustiloja yhdistyksille. Valtuusto on saamassa oman kokoustilansa talon yläkerrasta.

Espoo-talon rakentamisen on arvioitu maksavan noin 45 miljoonaa euroa.

– Kokonaistaloudellisesti tämä vaihtoehto on virastokeskuksen alueen kehittämisen kannalta kuitenkin paras, Markkula puolustaa.

Aiempien laskelmien mukaan kaupungintalon peruskorjaaminen maksaisi 27 miljoonaa.

– Espoo-talon imago tulee olemaan aivan jotain muuta kuin virastotalo.

Se ei tule olemaan tuhannen virkamiehen hallintorakennus, Markkula painottaa.

Markkulan mukaan on myös mahdollista, että rakennushankkeen toteuttaa joku muu kuin kaupunki, joka sitten vuokraisi tilat itselleen.

Kaupungin virkamiehiä ja palveluja on tulevaisuudessa tarkoitus hajauttaa nykyistä enemmän Espoon muihin kaupunkikeskuksiin.

Yhtenä todennäköisenä vaihtoehtona on, että virastotalo 2:n henkilöstö siirtyy evakkoon kaupungin vuokraamiin jättitiloihin Otaniemen Tietotiellä.

Mahdollista on myös , että tulevaisuudessa esimerkiksi kaupungin tekninen toimiala siirtyisi pysyvästi Otaniemeen.

15.1.2018 poistettu otsikosta sana homeinen.

Takana vuosien riitely

Vuonna 1971 valmistuneen, ja sisäilmaongelmien takia syksyllä 2008 tyhjennetyn kaupungintalon kohtalosta on Espoossa riidelty vuosia. Jo kertaalleen valtuustossa purkutuomion saaneella rakennuksella on oma, vahva puolustajien joukko.

Loppuvuodesta 2014 valtuusto hyväksyi aluetta koskevan asemakaavan, joka mahdollistaa joko rakennuksen säilyttämisen tai sen purkamisen osittain tai kokonaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Rakennustyöt kaupungintalon kupeessa alkavat – Espoon keskukseen uudisasuntoja 250 ihmiselle27.10.2017 10.15
Espoon kaupungintalon kohtalo edelleen auki – Näin jyrähtää hallituspomo: "Tuhannen ihmisen hallintokeskuksen aika on ohi" 22.8.2017 06.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu