Leffa-arvio: Matriarkat mistelin alla

Kathryn Hahn, Mila Kunis ja Kristen Bell viettävät joulua vauhdikkaasti.

Motion Picture Artwork © 2017 STX Financing, LLC

A Bad Moms Christmas irvailee lempeästi äiti–tytär-suhteiden kiemuroille.

Bad Moms -hittikomedian jatko-osassa A Bad Moms Christmas äitien määrä on tuplaantunut, joulun kunniaksi. Suorituskeskeiseen elämäntapaan kyllästyneiden äitien kööri täydentyy nyt isoäideillä, jotka ovat terapian tarpeessa.

Vaikka komedian monet tempaukset vedetään överiksi, asetelmat ovat tunnistettavia, joiltain osin tarkkanäköisiäkin, kaikkine arkkityyppeineen. Parhaina hetkinään elokuva poimii absurdeja havaintoja äiti–tytär-suhteista, kliseiden seasta.

Selvää on, heti alussa, että show’n varastaa Christine Baranski, joka esittää päähenkilö-Amyn (Mila Kunis) arroganttia, elitististä äitiä.

Baranskin karrikoima Ruth paukkaa joulun alla Amyn kotiin ja lanttaa lyttyyn kaiken, mitä vaatimaton tytär edustaa. Ruthin käsitys täydellisestä jouluaatosta on silmäätekevien seurapiiritapahtuma, jota säestää saksofonillaan ”smooth jazzin kuningas” Kenny G.

Eipä tietenkään yllätä, että lopussa häämöttää yhteenotto, ja sentimentaalinen jälkipyykki. Harmi, että elokuva kutistuu hitusen konservatiiviseksi keskiluokkaisen elämäntavan fanfaariksi sen sijaan, että rymistelisi rohkeammin äitiroolien tabuissa ja paineissa.

Amyn ja hänen äitinsä ohessa välinsä selvittelevät kuntoon Amyn ystävät, omien emojensa kanssa.

Tiukkapipoinen Kiki (Kristen Bell) raivaa itselleen tilaa dominoivalta leskiäidiltään, jonka rajattomuus menee epäuskottavan farssin puolelle. Räävitön Carla saa tuta, että hänen hippiäitinsä (Susan Sarandon) sydän sykkii ehkä sittenkin myös hänelle, eikä vain uhkapeleille ja rock’n roll -elämälle.

Alapäävahauksiin erikoistunutta Carlaa esittävä Kathryn Hahn on energinen rääväsuu. Hänessä on tarpeeksi röyhkeyttä tekemään kliseisestä hulttiohahmosta omanlaisensa, elämään tympääntynyt tapaus. Dialogissa on napakkaakin kuittailua.

Jarno Lindemark

***

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

toimitus