Puheenaihe

Espoossa rakennetaan päiväkoti kauppakeskukseen – lasta hakiessa voisi saada ruokaostoksetkin

PÄIVÄKODIT Lippulaivaan rakennetaan päiväkoti 168 lapselle. Lisäksi Citycon käy neuvotteluja muualla Espoossa ja Helsingissä.

Uuden kauppakeskus Lippulaivan kattoterassilla tulevat ulkoilemaan myös kauppakekukseen tulevan päiväkodin lapset. Lippulaivan on tarkoitus olla valmis 2020.

Arkkitehtitoimisto JKMM

Espoo on saamassa Suomen ensimmäisen kauppakeskuksessa sijaitsevan päiväkodin.

Yksityinen Pilke-päiväkodit on allekirjoittanut Cityconin kanssa vuokrasopimuksen uudelleen rakennettavan kauppakeskus Lippulaivan tiloista Espoonlahdessa.

Lisäksi Pilke-päiväkodit neuvottelee kauppakeskustiloista muualla Espoossa ja Helsingissä.

ToimitusjohtajaMinna Martikainen Pilke-päiväkodeista kertoo, että kauppakeskuksiin sijoittuvilla päiväkodeilla pyritään innovatiivisella tavalla helpottamaan asiakasperheiden arkea.

– Pääkaupunkiseudun liikenne on melko takkuista jo nyt. Aikaa säästyy, jos vanhemmat pystyvät viemään lapsen hoitoon työmatkansa varrelle. Lisäksi samalla voisi hoitaa vaikkapa ruokaostokset, Martikainen sanoo.

Lippulaivan päiväkodissa perheille on tarkoitus tarjota myös ruoan nettitilausmahdollisuutta. Tällöin ostokset odottaisivat valmiina päiväkodilla lasta hakemaan tulevaa vanhempaa.

Länsimetron jatke tulee Espoonlahteen ja kauppakeskus Lippulaivaan, joten alue tiivistyy ja Lippulaivasta on tulossa uusi liikenteellinen solmukohta.

– Päiväkodit tulevat jatkossa olemaan ehdottomasti osa kauppakeskuspalveluja, sanoo Cityconin kaupallinen johtaja Sanna Yliniemi.

Yliniemi kertoo, että Citycon neuvottelee parhaillaan yksityisten päiväkotitoimijoiden kanssa tilojen vuokraamisesta muun muassa Tapiolan Heikintorilta ja kauppakeskus Arabiasta Helsingistä.

– Olemme erittäin kiinnostuneita saamaan päiväkodin myös Isoon Omenaan. Päiväkoti olisi erittäin luonteva jatko Isossa Omenassa oleville palveluille. Haasteen tuo ulkoilupiha, minne sen saisi, Yliniemi miettii.

Yliniemi muistuttaa, että kauppakeskuksissa on tarjolla jo monia julkisia palveluita.

– Sikäli voisi ajatella, että myös kunnallista puolta kiinnostaisi (päiväkodit kauppakeskuksissa), Yliniemi sanoo.

Espoossa valmistellaan parhaillaan sivistystoimen palveluverkon kehittämisen periaatteita. Ellei linjaan tehdä muutoksia, kunnallisia päiväkoteja ei nähdä lähitulevaisuudessa Espoossa kauppakeskuksissa.

Suomenkielisen varhaiskasvatuksen johtajan Virpi Mattilan mukaan kauppakeskuspäiväkotien haasteena on piha-alueen ja ulkoilumahdollisuuksien järjestäminen.

– Piha olisi iso haaste, samoin liikenteen päästöt, joita terveysviranomaiset seuraavat ja katsovat, mihin päiväkoti voisi ylipäätään tulla, Mattila sanoo.

Mattilan mukaan päiväkoteja suunniteltaessa tulisi aina huomioida päiväkodin sijainti suhteessa luontoon.

– Jokaisella lapsella pitäisi olla mahdollisuus päästä vähintään kerran viikossa päiväkodin normipihalta metsään. Luontoyhteydellä on iso pedagoginen ja hyvinvointivaikutus. Meidän pitäisi muistaa hyödyntää se elementti lasten kasvun edellytysten turvaamisessa, Mattila muistuttaa.

Mattilan mukaan kauppakeskuksiin sopisivatkin päiväkoteja paremmin avoimet päiväkodit, jonne lapset tulevat lyhyemmäksi aikaa yhdessä oman aikuisen kanssa.

Jo nyt esimerkiksi kauppakeskus Isossa Omenassa on neuvola, jonka läheisyyteen avoin päiväkoti sopisi.

Espoossa on huomattu, että päiväkodin sijainnilla on suuri vaikutus siihen, ottaako perhe vastaan tarjotun päiväkotipaikan.

– Sillä on iso merkitys, että päiväkoti on sujuvasti omien reittien varrella.

Metron tiivistämä Etelä-Espoo haastaakin myös kunnalliset päiväkodit. Mattilan mukaan saattaakin olla, että metroasemien läheisyydessä joudutaan turvautumaan ”kivijalkapäiväkoteihin”.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Legendaarinen kauppakeskus Espoossa vihdoin täysremonttiin – katolle tulossa asuntoja28.10.2017 07.00
Espooseen uusi Prisma – Lippulaiva puretaan, tilalle tuplasti isompi kauppakeskus28.4.2016 11.26
Ravintolat rynnistävät Espoonlahteen – Uuden Lippulaivan tiloista vuokrattu jo yli 60 prosenttia9.2.2017 12.15
Vuosia 25, kauppakeskus puretaan vanhentuneena – "Käyttöikä jäi liian lyhyeksi"7.9.2017 06.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu