Puheenaihe

Jaska hakattiin, toimeentulotuki meni: Kela laskee valtion maksaman 3 000 euron kipukorvauksen tuloksi

LAKI Espoolaismiehen saama ilouutinen päättyi tyrmistykseen.

Jopa pahoinpitelystä saadut kipukorvaukset ovat Kelan silmissä tuloa, joka vaikuttaa perustoimeentulotukeen.

Arkisto/Lotta Åberg

– Monen unettoman yön aikana olen miettinyt, että noista korvauksista kertyy minulle paljon enemmän haittaa kuin hyötyä, hymähtää espoolainen Jaska.

Hänen huokauksensa on syvä ja epäuskoinen. Kelan linjauksen mukaan Jaskalle rajun pahoinpitelyn aiheuttamasta kivusta ja särystä maksettavaksi tuomitut korvaukset ovat tuloa, jotka vievät mieheltä perustoimeentulotuen kuukausiksi.

Mies pahoinpideltiin kotinurkillaan vajaat kaksi vuotta sitten. Ajastaan asia eteni oikeuteen, ja pahoinpitelijä tuomittiin. Jaskalle oikeus määräsi maksettavaksi vahingonkorvauksia kivusta ja särystä 3 000 euroa. Verovähennyksen jälkeen korvaussumma on 2 790 euroa.

– Minulla on edelleen yli 30 sentin titaanipuikko jalassa muistona pahoinpitelystä. Kävely on hankalaa ja jalka kipeytyy helposti.

Hetken ilo valtiokonttorin ilmoituksesta muuttui Jaskalla Kelaan yhteydenoton jälkeen tyrmistykseen.

– Kelan mukaan vahingonkorvaus katsotaan tuloksi, joka vaikuttaa toimeentulotukeeni. Eli sitä ei jatkossa makseta minulle.

Jaska tulee laskujensa mukaan menettämään noin 200 euron kuukausittaisen tukensa kokonaan. Lisäksi häneltä jää jatkossa saamatta noin sadan euron arvoinen kuukausittainen Kelan sitoumus lääkekulujen maksamisesta.

10 vuotta sitten sydänkohtauksen myötä työelämän ulkopuolelle jääneelle Jaskalle maksettaviin työmarkkinatukeen tai asumistukeen kivusta ja särystä saadut korvauseurot eivät vaikuta.

– Käytännössä minulle jää jatkossa korvauksista käteen 300 euroa kuukaudessa vuokran omavastuuosaan, ruokaan, sähköön, runsaisiin lääkekuluihin ja muihin peruselämisen tarpeisiin.

Tämä jatkuu Kelan mukaan niin pitkään, kun Jaska on laskennallisesti käyttänyt tuon ” tulonsa” kivusta ja särystä.

– Minun on pidettävä tallella kaikki kuitit lääke-, sähkö- ym. kuluistaan. Ne vaaditaan sitten, kun olen Kelan mielestä uudelleen oikeutettu edes hakemaan toimeentulotukea.

–  Kyse ei ole mistään arpa- tai lottovoitosta, vaan pahoinpitelyn aiheuttaman kivun ja säryn korvaamisesta. Kelan tulkinnan mahdollistava laki pitää muuttaa. Se on aivan käsittämätön ja epäoikeudenmukainen, Jaska sanoo.

Mihin ne kipukorvausrahat menivät?

– Ensin ajattelin maksaa niillä pois velkoja. Kun kuulin Kelan linjauksen, ajattelin että hitot. Ostin erä- ja pilkkikamoja sekä uusia ulkoiluvaatteita.

Tulevina kapean leivän kuukausina Jaska aikoo pinnistellä jotenkin.

– Pakko kai turvautua äidinkin apuun, 47-vuotias mies pohtii.

Haastateltavan nimi on muutettu.

Kela vastaa

Miksi Kela ottaa tulona huomioon asiakkaan valtiokonttorilta saaman vahingonkorvauksen kivusta ja särystä?

Toimeentulotukilain 11 §:n mukaan tuloina otetaan huomioon henkilön käytettävissä olevat tulot lukuun ottamatta pykälän 2 momentissa erikseen mainittuja tuloja (esim. vähäisiksi katsottavat avustukset ja ansiotulot), joihin ei lukeudu edellä mainitut vahingonkorvaukset, jos niiden määrä ei ole vähäinen (alle 50 €/kk). Pääsäännön mukaan henkilön tuloina otetaan huomioon kaikki heidän käytettävissään olevat tulot ja että merkitystä ei ole esim. sillä mistä lähteestä ne on saatu.

Vastaajana Kelan lakimies Thea Järvenpää

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu