Kovan onnen uimahallin remontti voi venyä entisestään Espoossa – korjauksiin varattu 7 miljoonaa euroa

Tapuiolan uimahalli pysyy näillä näkymin suljettuna vuoden 2019 loppupuolelle saakka.

Sirpa Repo/Arkisto

TAPIOLA Kovan onnen hallin suurremonttiin varattu 7 miljoonaa.

Tapiolan uimahalli avattaneen uimareille vasta loppuvuodesta 2019, arvelee uimahallipäällikkö Ari Jaakkola Espoon kaupungin liikuntapalveluista.

– Suurremontin suunnittelu on edelleen kesken. Uusimman saamani tiedon mukaan hankesuunnitelma olisi valmis maalis-huhtikuussa. Sen jälkeen päästään kilpailuttamaan urakat. Saattaa olla, että remontin valmistuminen menee loppuvuoteen 2019, kertoo Jaakkola.

Vielä syksyllä uskottiin, että remontti valmistuisi keväällä 2019.

– Valmistelemme päätöksentekoon kahta eri korjausvaihtoehtoa, joista toinen on täydellinen kohteen elinkaarta noin 20 vuodella jatkava korjaus ja toinen hieman edullisempi vaihtoehto, jossa korjataan vain tutkimusten ja suunnittelun aikana havaitut rakenne- ja talotekniset vauriot, kertoo Espoon kaupungin rakennuksista vastaavan Tilapalvelut-liikelaitoksen toimitusjohtaja Maija Lehtinen.

– Alkuperäinen tavoiteaikataulu hallin käyttöönotolle on vuosi 2019, mutta aikataulu riippuu päätettävän korjauksen laajuudesta, hän jatkaa.

Kaupungin budjetissa on varattu seitsemän miljoonaa euroa ensi vuonna alkavaan remonttiin. Remonttiin menevät muun muassa ilmanvaihtojärjestelmä sekä kiinteistön ja altaiden lämmitysjärjestelmä. Lisäksi kunnostetaan ja uudistetaan vedenkäsittelyjärjestelmiä.

Surullisenkuuluisan hallin kunnostustöihin on uponnut vuoden 2015 jälkeen jo noin kaksi miljoonaa euroa. Sillä on muun muassa kunnostettu hallin iso allas.

Korjausten taustalla on vuonna 2005 valmistunut ja myöhemmin epäonnistuneeksi osoittautunut peruskorjaus. Peruskorjaukseen käytettiin tuolloin yhdeksän miljoonaa euroa ja se tehtiin Museoviraston ohjeiden mukaan.

Peruskorjaus palkittiin vuonna 2008 taitavasta restauroinnista Europa Nostran ja Euroopan unionin yhteisellä kulttuuriperintöpalkinnolla.

Kaupunki ei ole perinyt huonosta työstä aiheutuneita kustannuksia vuoden 2005 peruskorjauksen tekijöiltä.

– Asia on selvitetty Tilapalveluissa ja emme ole pystyneet täydellä varmuudella osoittamaan, että epäonnistunut korjaus olisi johtunut huonosta työstä, perustelee Lehtinen.

Tilapalvelut on todennut aiemmin, että jälkikäteen arvioituna peruskorjauksen laajuus kohteen kunto huomioiden ei ollut riittävä. Peruskorjaus olisi tullut myös käynnistää aiemmin. Lisäksi korjaussuunnittelussa ja osin myös toteutuksessa ilmeni myöhemmin virheitä.

Hallissa tehdään remonttia tälläkin hetkellä, mutta iso remontti odottaa ensi vuoteen.

– Tällä hetkellä siellä puretaan sisäkattoa ja selvitetään joudutaanko kattorakenteita vahvistamaan, sanoo Jaakkola.

Aarne Ervin suunnittelema

Tapiolan uimahalli valmistui vuonna 1965.

Hallin on suunnitellut arkkitehti Aarne Ervi, joka on tehnyt muun muassa Tapiolan keskustasuunnitelman.

Halli on luokiteltu rakennustaiteellisesti ja kaupunkikuvallisesti arvokkaaksi rakennukseksi.

Epäonnistunut peruskorjaus valmistui vuonna 2005. Sen yhteydessä hallia laajennettiin.

Halli on ollut suljettuna kesäkuusta 2016 saakka.

Written by:

Johanna Halava

Ota yhteyttä