Puheenaihe

Paperittomille vaaditaan laajempia terveyspalveluita myös Espooseen

Paperittomilla tarkoitetaan muun muassa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita, jotka eivät ole poistuneet maasta. Kuvituskuva

Arkisto/Johanna Erjonsalo

Espoon pitäisi laajentaa paperittomille henkilöille tarjottavia sosiaali- ja terveyspalveluita samalle tasolle kuin turvapaikanhakijoilla on.

Tätä vaaditaan vihreiden, sosialidemokraattien, Rkp:n, ja Vasemmistoliiton valtuustoryhmien budjettikäsittelyn yhteydessä torstaina jättämässä valtuustoaloitteessa.

Aloitteessa viitataan Helsingin ja Turun aiemmin tekemiin päätöksiin laajentaa paperittomille tarjottavia sosiaali- ja terveyspalveluita.

Helsingin kaupunginvaltuusto linjasi marraskuussa kiivaan keskustelun jälkeen, että paperittomille taataan välttämätön huolenpito ja toimeentulo. Siihen sisältyy ainakin välttämättömät lääkärin määräämät lääkkeet, majoitus ja ruoka.

Kaikille paperittomille taataan Helsingissä myös kiireellisen sairaanhoidon lisäksi välttämättömän sairauksien hoidon, lääkityksen ja seurannan sekä rokotukset ja hammashoidon samassa laajuudessa kuin turvapaikanhakijoille.

Helsinki takaa raskaana oleville ja perheille, joissa on alle 2-vuotiaita lapsia myös mahdollisuuden pidempikestoiseen kriisimajoitukseen.

Aloitteessa palvelujen laajentamista Espoossakin perustellaan muun muassa sillä, että merkittävä osa paperittomista hakeutuu pääkaupunkiseudulle.

– Olisi järkevää, että vähintään pääkaupunkiseudulla olisi yhtenäiset linjaukset paperittomille tarjottavista palveluista, vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Inka Hopsu huomauttaa.

Aloite tulee valtuuston käsittelyyn valmistelun jälkeen ensi vuoden alussa.

Paperittomilla ihmisillä tarkoitetaan muun muassa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita, jotka kieltäytyvät poistumasta maasta.

Paperittomia ovat myös kielteisen oleskelulupapäätöksen saaneet ja henkilöt, joiden viisumi tai oleskelulupa on umpeutunut tai sitä ei ole haettu lainkaan.

Korjattu 8.12. klo 13.30.; Aloite tulee valtuuston käsittelyyn valmistelun jälkeen ensi vuoden alussa. (Alkuperäistekstissä kerrottiin aloitteen käsittelyn olevan valtuustossa jo ensi maanantain 11.12. kokouksessa.

Lisää aiheesta: 

Espoo hyväksyi suvaitsevaisen sivistysbudjetin – "Levitämme velkarahalla punaista mattoa maahanmuuttajille"7.12.2017 19.46
PS:n espoolaiskansanedustaja: Paperittomien oikeudet terveyspalveluihin selvitettävä – "Kasvualustaa rikollisuudelle ei voi sallia"21.8.2017 12.28
Näin valtuutetut äänestivät paperittomien terveypalveluista30.11.2017 10.30
Paperittomien hätämajoitukseen etsitään yhteistyötä pk-seudulla – "Espoon ja Vantaan pitää olla mukana"26.10.2017 06.45

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu