Puheenaihe

Maxin Kalan hymypoika on Espoon positiivisin – "Kauklahti on kuin Tylypahka"

ASENNE Max Grönholmin mielestä Kauklahdessa on kuin Tylypahkassa – ”En ole missään muualla törmännyt vastaavaan yhteisöllisyyden aaltoon”, tuore Espoon positiivisin ihastelee.

 

Maxin Kalan Max Grönholm on vuoden positiivisin espoolainen. Voittajan julkisti Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä ja Grönholmia haastattelee Espoon Nuorkauppakamarin Krista Katainen.

Katja Riihola

Kauklahtelainen kalakauppias Max Grönholm, 27, on valittu Espoon positiivisimmaksi. Ei ihme, että kilpailussa satoi ääniä nuorelle yrittäjälle, sillä reilun vuoden toimittuaan Maxin Kala on saanut 8 000 Facebook-tykkääjää ja innokkaan asiakas- ja fanikunnan.

Kauklahdessa tuntuu nyt jyräävän positiivisuuden aalto. Toinenkin kauklahtelainen, 100-vuotias Helmi Rosendahl, ylsi finaalikolmikkoon Espoon positiivisin -kisassa.

– Itse äänestin Helmiä, 100 vuotta on upea ikä ja hän pystyy vielä asumaan yksin, Grönholm ihastelee.

Grönholm on paljasjalkainen espoolainen. Hän kertoo todellakin kotiutuneensa vuonna 2011 muuttamaansa Kauklahteen.

– Kun muutin Kauklahteen, tuntui kuin olisi astunut Tylypahkaan. En ole missään muualla törmännyt vastaavaan yhteisöllisyyteen ja ilmapiiriin. Iäkkäät asukkaatkin kertovat, ettei Kauklahdessa tarvitse olla yksin, vaan täältä löytyy ystäviä, Grönholm kuvailee.

Kymmenisen vuotta sitten Grönholm kirjoitti paperille, mitä haluaa tehdä ”isona”. ”Hyvän mielen kauppa”, hän kirjoitti. Hän halusi yrittäjäksi, mutta tärkeintä ei ollut se, mitä myydä, vaan millä tavalla. Maxin Kalasta saakin nyt eväkkään lisäksi hymyn ja rupatteluseuraa tai vaikkapa halauksen.

– Yksi asiakas tuli viime jouluna itku silmässä kauppaan. Annoin voimahalauksen. Monet jonottavat innoissaan, koska tietävät, että kohta he pääsevät rauhassa asioimaan, Grönholm kertoo.

Nyt Grönholmilla on edessään vuoden kiireisin sesonki. Viime jouluna hän painoi jouluaattoon asti töitä 36 tuntia samoilla silmillä.

– Olen alusta asti sanonut, ettei saa valittaa, jos on kiire. Yhtenä päivänä, kun huomasin, että asiakkaita riittää, repesin nauruun silkasta onnesta. Olen onnellinen, että olemme saaneet luotua liikkeeseen hyvän ilmapiirin. Ja on ihanaa, että nyt perusarkikin on ihanan kiireistä, Grönholm sanoo.

Viime aikoina Grönholm on katsastanut lähialueelta tuotantotiloja. Harkinnassa on tuotantotilojen ja muun muassa savustimen hankinta, jolloin Grönholm voisi itse valmistaa kaikki myymänsä savukalat ja muut kalatuotteet. Lisäksi suunnitteilla on järjestää kalan käsittelykouluja ja ehkä kirjoittaa reseptikirjakin.

Ja loppuun lisää iloisia uutisia. Grönholmin perheeseen saadaan perheenlisäystä. Laskettu aika on tammikuun lopulla ja siinä yhteydessä Grönholm aikoo ”ottaa happea”. Tuolloin tiskin takaa löytyy apujoukkoja.

– Haluan olla myös hyvä työnantaja. Yritän muistaa kiittää aidosti työntekijöitä joka päivä.

Espoon positiivisin

Espoon positiivisin -äänestyksen järjestävät Espoon Nuorkauppakamari, Espoon kaupunki ja Länsiväylä.

Finaalissa positiivisimman espoolaisen tittelistä kisasivat Maxin Kalan Max Grönholmin lisäksi kauklahtelainen satavuotias Helmi Rosendahl ja Kivenlahdessa sijaitseva CrossFit 8000 -sali ja sen ympärille syntynyt yhteisö.

Viime vuonna Espoon positiivisimmaksi äänestettiin erityisopettaja ja kouluttaja Kaisa Vuorinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu