Puheenaihe

Poliisi putkaan viedystä pyöräilijänaisesta: "Ei suostunut kertomaan henkilötietojaan useista pyynnöistä huolimatta"

Helsinkiläisnainen kertoo, että päätyi putkaan kuvattuaan itsenäisyyspäivänä poliisiautoa, joka oli parkkeerattu pyörätielle. Poliisi kommentoi nyt kohua sanomalla, ettei pelkkä poliisiauton kuvaaminen ole peruste kiinniottoon. Kuvituskuva.

Arkistokuva

Poliisi on lähettänyt pitkähkön tiedotteen liittyen itsenäisyyspäivän erinäisiin tapahtumiin.

Poliisi kertoo muun muassa, että poliisiautoa saa kuvata yleisellä paikalla. Pelkästään poliisiauton kuvaamisesta ei voi joutua kiinniotetuksi.

Tällä poliisi viittaa helsinkiläisen Marjut Ollitervon tapaukseen.

Pyöräliiton hallituksessakin vaikuttava Ollitervo kertoi Facebookin Minä pysäköin pyörätielle -ryhmässä sekä Helsingin Sanomissa, että hän joutui itsenäisyyspäivänä poliisin kiinnottamaksi kuvattuaan pyörätielle pysäköityä poliisimaijaa.

Poliisi oli pyytänyt Ollitervolta henkilöllisyyspapereita, koska hänen tuntomerkkeihinsä sopiva nainen oli "heittänyt pullon jossain". Ollitervo kyseenalaisti, miksi hänen pitäisi näyttää paperit, koska tuntomerkkeihin sopivia tummiin pukeutuneita naishenkilöitä on varmasti lukuisia. Ollitervolla ei myöskään ollut henkilöllisyystodistusta mukana.

Ollitervo kirjoitti Facebookissa, että koki poliisin ottaneet hänet kiinni pelkän kuvan ottamisen takia.

– Minulla ei ollut mukanani lasipulloja, teräviä esineitä tai mitään muutakaan vaarallista. En ollut uhkaillut ketään. En ollut juonut pisaraakaan alkoholia. Ainoa mitä olin tehnyt, olin ajanut polkupyörällä, ottanut valokuvia ja pukeutunut mustiin vaatteisiin. Tarjouduin kaksi kertaa kertomaan poliisille henkilötietoni, Ollitervo kertasi tapahtunutta Facebook-julkaisussaan.

Poliisi muistuttaa tiedotteessaan, että poliisi voi ottaa henkilöitä kiinni rikoksilta ja häiriöiltä suojaamiseksi

– Mikäli poliisin tietojen perusteella vaikuttaa siltä, että henkilö voi aiheuttaa häiriötä tai tehdä rikoksen, voidaan hänet ottaa kiinni rikoksilta ja häiriöiltä suojaamiseksi. Kiinniottoon turvaudutaan esimerkiksi silloin, kun paikalta poistaminen on riittämätön toimenpide.

– Itsenäisyyspäivältä meillä on sellainen esimerkkitapaus, ettei konkreettisiin tuntomerkkeihin sopinut henkilö suostunut toistuvista pyynnöistä huolimatta kertomaan poliisille henkilötietojaan. Poliisi otti hänet kiinni, koska poliisilla oli perusteltu virkatehtävä selvittää hänen henkilöllisyytensä. Hänet päästettiin pois reilu tunti kiinnioton jälkeen, kun hänen henkilöllisyytensä oli varmistunut, kertoo ylikomisario Jere Roimu Helsingin poliisilaitokselta.

Päätös henkilön kiinniottamisesta tehdään monen seikan perusteella. Siihen vaikuttavat senhetkiset tiedot ja perustellut epäilyt henkilön tulevasta käyttäytymisestä, sekä henkilön aiempi käyttäytyminen vastaavanlaisissa tilanteissa.

Poliisilla on lain mukaan yksittäisen tehtävän suorittamiseksi oikeus saada jokaiselta tiedot tämän nimestä, henkilötunnuksesta tai sen puuttuessa syntymäajasta ja kansalaisuudesta sekä paikasta, josta hän on tavoitettavissa.

Jos kiinniottaminen on välttämätöntä henkilöllisyyden selvittämiseksi, voidaan se tehdä.

Kiinniottoon tyytymätön voi kannella eduskunnan oikeusasiamiehelle tai poliisimiehen esimiehelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu