Kulttuuri

Körttivirsistä jazziin – Mielen taivas on täynnä sävyjä ja vaikutteita

Musiikillisia vaikutteita löytyy körttiläisvirsistä, maailmanmusiikista, jazzista ja klassisesta musiikista. Teos on sävelletty Anu Komsin taidot tuntien.

Pekka Elomaa

Mielen taivas on säveltäjä, trumpetisti Antero Prihan sopraano Anu Komsille ja urkuri Kalle Saloselle säveltämä ja sanoittama kahdeksanosainen teos, joka kantaesitettiin helmikuussa 2016 Espoon kulttuurikeskuksen Louhisalissa. Teos on nyt julkaistu cd:nä ja vinyylinä.

Mielen taivas kertoo musiikin ja runon keinoin tarinan elämästä: syntymästä, lapsuudesta, aikuisuudesta, minästä, tyhjyydestä, kuolemasta, taivaasta ja tietoisuudesta.

Musiikillisia vaikutteita löytyy körttiläisvirsistä, maailmanmusiikista, jazzista ja klassisesta musiikista. Teoksen osat on kirjoitettu seitsemään eri kirkkosävellajiin eli moodiin.

Äänimaisema luodaan uruilla, kosketinsoittimilla, jousilla ja bassolla. Tunnelman täydentävät perkussiot ja kellot.

Säveltäjä Antero Priha ihastui Anu Komsin ilmaisuvoimaan, kun hän kuuli tämän laulavan Duke Ellingtonia Espoon Tuomiokirkossa. Priha ehdotti yhteistyötä ja Komsi suostui heti.

– Teoksen lauluosuudet on sävelletty nimenomaan Anun taidot tuntien, Priha kertoo.

Anu Komsi tunnetaan monipuolisena ja kansainvälisenä laulutaiteilijana. Hän hallitsee ohjelmistoa barokista bel canton kautta jazziin ja kokeellisempaan musiikkiin.

Mielen taivas äänitteen -teoksen muusikot ovat Anu Komsi (laulu), Kalle Salonen (urut), Antero Priha (trumpetti), Seppo Kantonen (koskettimet), Erik Siikasaari (basso), Hannu Pikkarainen (perkussiot, tuotanto), Sakari Oramo (viulu), Henrik Perello (viulu) Tuula Riisalo (alttoviulu) ja Lea Pekkala (sello).

Säveltäjä Antero Priha toiminut aktiivisena muusikkona ja musiikintekijänä jo 1980-luvulta saakka. Hän on esiintynyt muun muassa UMO:n ja Espoo Big Bandin solistina.

Mielen taivas -äänite ja produktio on toteutettu yhteistyössä Lyhty ry:n ja Hikinauhat-levy-yhtiön kanssa. Levyn julkaisijoina ovat myös Anu Komsi ja Sakari Oramon Coloramaestro Oy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu