Saako rahat takaisin, jos kukka ei kasva?

Vesa Lindberg osti Tammiston Plantagenista yli sadalla eurolla kasveja. Takuusta huolimatta hän ei saanut rahojaan takaisin viedessään kuolleet kasvit takaisin liikkeeseen ostokuittien kera.

Vesa Marttinen

Vesa Lindberg osti viime elokuussa Tammiston Plantagen-puutarhamyymälästä reilun sadan euron arvosta alppiruusuja ja nukkeruusuja. Hän oli ostanut kesämökilleen aiemminkin samoja kasveja Plantagenista, ja ne olivat menestyneet hyvin.

Uudesta erästä yksikään kasvi ei lähtenyt kasvamaan kunnolla.

Mies yritti viime viikolla palauttaa kukkia Tammiston myymälään, koska liike lupaa näkyvillä mainoksilla kaikille kasveille kasvitakuun, joka on voimassa 12 kuukautta ostopäivästä.

Lindberg ei saanut rahojaan takaisin. Hänelle sanottiin, että kulunut talvi oli niin kylmä, että vaurioita ei korvata.

Tässä on toimittu virheellisesti.”

Toimitusjohtaja Stefan Björklund, kuinka pitkään Plantagen on tarjonnut takuuta kukilleen ja miksi?

– Takuu on ollut tietääkseni voimassa siitä saakka, kun Plantagen perustettiin, eli vuodesta 1986. Meillä on erittäin korkeat laatuvaatimukset myytävissä tuotteissamme, ja tämän vuoksi annamme mielellämme pitkän takuun tuotteillemme.

Miksi kukille luvataan 12 kuukauden takuu, jos siitä ei pidetä kiinni?

– Pidämme kiinni takuuehdoista ja lähtökohtaisesti asiakas on aina oikeassa. Tässä yksittäistapauksessa on puolestamme toimittu virheellisesti.

Ovatko takuuehdot mielestänne tarpeeksi selkeästi esillä?

– Takuuehtojen esille laitossa on varmastikin aina parantamisen varaa. Ehdot löytyvät esimerkiksi nettisivuiltamme.

Ehtojen mukaan kasvitakuu ei kata pakkasvaurioita. Eikö tällainen takuu ole hieman erikoinen maassa, jossa on pitkät ja kylmät talvet?

– Mikäli asiakas tuo tuotteen takaisin myymälään, oli sitten kyseessä hoito tai pakkasvaurio, korvataan tuote hänelle lähtökohtaisesti aina.

Kuinka moni asiakas palauttaa kukkia, ja kuinka moni heistä saa rahansa takaisin?

– Palautusprosentti on erittäin alhainen, ja lähtökohtaisesti tuote korvataan aina uudella vastaavalla tuotteella.

Takuita myönnetään muuallakin. Esimerkiksi puutarhamyymälä Muhevaisen takuu koskee vain maahan istutettuja kasveja.

– Puuvartisille kasveille annetaan takuu, kukille ei. Takuu on myös tapauskohtainen, eli jos on esimerkiksi hyvin arka kasvi ja se ostetaan syksyllä, sille ei anneta talven yli takuuta, sanoo Pirkkolan Muhevainen-yrittäjä Tuuli Järvinen.

Hänen mukaansa asiakkaita tulee silloin tällöin tiskille kuolleen kasvin ja kuitin kanssa, mutta yleistä takuun hyödyntäminen ei ole.

– Rahat saa kyllä takaisin, kunhan kuitti on tallella ja selkeää ulkopuolista syytä ei löydy. Kasvi pitää tietysti olla mukana.