Puheenaihe

Bussifirma lähti kilpailemaan HSL:n kanssa matkustajista − Länsiväylää pitkin pääsee yhä bussilla suoraan Kamppiin jopa 3,5 euron matkalipulla

Kampin bussiterminaali tyhjeni Espoon suunnan busseista. Muutamalla bussivuorolla pääsee kuitenkin yhä suoraan Helsinkiin Länsiväylää pitkin.

Suorien bussilinjojen lopettaminen Länsiväylän varrelta tuo myös uutta kilpailua matkustamiseen. Raaseporilainen bussifirma tarjoaa nopeinta yhteyttä alehintaan.

Taustalla on bussien liityntäliikenteen alkaminen tänään 3.1. Matinkylän metroasemalle, jossa Kirkkonummenkin bussit käyvät tästä lähtien kääntymässä.

Samalla kun liityntäliikenne alkoi, HSL lopetti Länsiväylää kulkevat U-vuorot, jotka tulevat Helsinkiin Inkoon ja Raaseporin suunnasta.

Samat linjat kyllä jatkavat, mutta niissä eivät kelpaa enää HSL:n liput. Linjanumero 190:ää ei ole enää olemassa tästä päivästä lähtien.

HSL on maksanut kolmelle bussiyhtiölle yhteensä noin 90 000 euroa vuodessa siitä, että Kirkkonummen ja Helsingin välillä on voinut käyttää U-linjaa HSL:n lipulla. 

HSL:n lippukompensaatio on ollut merkittävä tuki bussiyhtiöille, ja se loppuminen uhkaa heikentää Inkoon ja Raaseporin bussiliikennettä Helsinkiin.

Raaseporilaisessa Ampers Busstrafik Ab:ssä on toimitusjohtaja Johan Amperin mukaan lähdetty vastaiskuun, jotta yhtiölle tärkeitä matkustajia ei menetettäisi Kirkkonummella ja Espoossa.

Yhtiö ajaa neljä vuoroa arkisin suuntaansa 51:tä pitkin Helsinkiin ja takaisin Raaseporin ja Inkoon suuntaan.

Bussit pysähtyvät 51:n pysäkeillä ja Länsiväylän rampeilla. Kirkkonummen matkakeskukseen autot eivät poikkea.

Amper tarjoaa Kirkkonummelta ja Espoosta tuleville matkustajille halvimmillaan kolmen euron yhdensuuntaista bussimatkaa, johon ei sisälly vaihto-oikeutta HSL:n liikennevälineisiin.

Länsi-Uudenmaan bussit ovat Kirkkonummi-Helsinki -välillä nopeimmat yhteydet.

Matka-ajat esimerkiksi Kirkkonummen keskustan rampilta Kamppiin ovat 30-35 minuuttia.

Osa Länsi-Uudenmaan bussivuoroista ajaa nyt myös Lauttasaaren kautta, mihin HSL ei aiemmin antanut lupaa.

− Katsomme, miten tällaiselle liikenteelle on kysyntää. Esimerkiksi yhteys Kirkkonummelta ja Espoosta suoraan Lauttasaareen ilman vaihtoa metroon saattaa olla monille mieluinen, Amper toteaa.

Halvimpia lippuja voi tällä hetkellä ostaa vain netistä tai Matkahuollosta 22 matkan ja 88 euron sarjalippuna.

Kuljettajalta ostettuna lippu Kirkkonummi-Kamppi maksaa 7.40 euroa, mutta Amperin mukaan senkin halpuuttamista voidaan miettiä.

Amper on keskustellut myös toisen 51:tä liikennöivän yhtiön Wikströms Busstrafik Ab:n kanssa uudesta hinnoittelusta. Yhtiö ajaa kaksi edestakaista vuoroa arkisin.

Lisäksi Pohjolan Liikenne ajaa yhden vuoron suuntaansa. Yhtiön linjat poikkeavat myös Kirkkonummen Matkakeskuksessa.

Pohjolan Liikenne myy yhdensuuntaista matkaa Kirkkonummelta Helsinkiin tällä hetkellä 7,40 eurolla.

Netistä ostettaessa yksittäisen kolmen euron tarjouslippuun tulee 50 sentin palvelulisä.

Hinta on monille työmatkalaisillekin kilpailukykyinen, jos ei tarvitse vaihtoyhteyttä kummassakaan päässä eikä välttämättä tarvitse kulkea ihan päivittäin.

HSL:n kertalippu Kirkkonummelta Helsinkiin on 6,30 euroa halvimmillaan korttiin ladatulla arvolla tai mobiililippuna.

HSL:n kolmen vyöhykkeen kuukausikortti maksaa runsaat 158 euroa.

HSL:n yhteydet Kirkkonummen keskustasta Helsingin keskustaan ovat matka-ajaltaan noin 50 minuuttia.

Länsi-Uudenmaan bussiyhtiöiden aikatauluista ja lipunhinnoista löytyy tietoa Matkahuollon nettisivuilta, ei HSL:n reittioppaasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu