Urheilu

Teemu Pasanen tietää, ettei valmentaja tule koskaan valmiiksi

URHEILU Teemu Pasanen nauttii työstään valmentajana. Hän kokee saavansa tehdä juuri sitä, mistä on unelmoinut.

Teemu Pasanen kertoo, että hänellä oli parhaimmillaan, vai pitäisikö sanoa pahimmillaan, 12 henkilökohtaista valmennettavaa. Pasanen ei hakenut maajoukkueen päävalmentajan paikkaa.

Sirpa Repo

Espoolainen Teemu Pasanen on aika rauhallinen mies. Hän sanoo, että aina kisoissa on päällä pieni jännitys siitä, miten henkilökohtainen valmennettava Laura Mononen ja miesten maajoukkueen jäsenet pärjäävät.

Pasasen pesti miesten hiihtomaajoukkueen normaalimatkojen valmentajana päättyy ensi keväänä. Hän ei vielä tiedä hakeeko uutta neljän vuoden jaksoa samaan työhön. Varmaa on se, että valmentamista hän ei jätä.

Jos luulee, että tietää kaiken, menee metsään."

– Jos olisin jatkanut it-alan töitä, olisin saanut paremmin rahaa.

– Koen kuitenkin, että valmentaminen on minun juttuni. Olen innoissani työstäni. Saan tehdä sitä, mistä olen aina unelmoinut ja olla tekemisissä hienojen ihmisten kanssa, valmentajien ja huippu-urheilijoiden.

Ensimmäisen kerran Pasanen hääri valmentajana jo lukio-ikäisenä Viitasaarella. Silloin valmennettavat olivat häntä pari vuotta nuorempia suunnistajia. Tuolloin nuorukaisen omaan lajivalikoimaan kuuluivat kilpahiihdon lisäksi suunnistus ja yleisurheilu.

Pasanen miettii olevansa utelias, tietoa etsivä valmentaja. Hän on lukenut paljon valmennuskirjoja ja keskustellut suomalaisten ja ulkomaisten valmentajien kanssa.

– Jos luulee, että tietää kaiken, menee metsään. Tässä oppii koko ajan uutta. Koskaan ei tule valmiiksi, Pasanen tunnustaa.

Hän kokee, että oman suolansa hänen työhönsä on tehnyt se, että hän on valmentanut eri-ikäisiä ja eritasoisia hiihtäjiä.

Pasanen muistuttaa, että valmentajan pitäisi hanskata koko paketti. Jokainen urheilija on erilainen eikä ihmiskroppa ole kone.

– Harjoittelun lisäksi lopputulokseen vaikuttavat kaikki muutkin tekijät kuten lepo, ravinto, stressitekijät. Kun pitäisi löytää syy siihen, miksi ei kulje, on katsottava hiihtäjän koko elämää.

Pasanen on reissussa noin 230 päivää vuodessa.

– Kun tulee paljon matkapäiviä, on pidettävä huoli omasta fyysisestä kunnosta.

Sitä hän huoltaa käymällä juoksulenkillä kolmesta kuuteen kertaan viikossa. Kilometrejä taittuu viikossa 30–80.

– En ikinä kuuntele musiikkia lenkillä. Tykkään hiljaisuudesta ja kuuntelen luontoa. Voin olla omissa ajatuksissani. Rentoudun parhaiten tällä tavalla ja stressi poistuu.

Pasanen korostaa päävalmentaja Reijo Jylhän tavoin tiimityön merkitystä. Jos menee hyvin, se ei ole pelkästään yhden henkilön ansioita.

– Reijon ajatus on, ettei kukaan osaa kaikesta kaikkea.

Pasanen on myös yrittäjä, vaikka maajoukkue vie hänen aikansa täyspäiväisesti.

–  Teen vähän oman yrityksen asioita. Olen kehittänyt harjoittelun seurantajärjestelmää. Se on suomalaisen urheilun eteen tehtyä työtä.

Teemu Pasanen

43-vuotias espoolainen lopputyötä vaille valmis diplomi-insinööri.

Töissä it-alalla 12 vuotta.

Suorittanut valmentajan erikoisammattitutkinnon ja käynyt kaikki Hiihtoliiton koulutukset.

Vuodesta 2009 ammattivalmentaja.

Suomen miesten hiihtomaajoukkueen valmentaja keväästä 2014 tulevaan kevääseen saakka.

Maajoukkuehiihtäjistä Laura Monosen ja Lari Lehtosen henkilökohtainen valmentaja.

Hiihti kilpaa 6-vuotiaasta 30-vuotiaaksi asti kansallisella ja SM-tasolla.

Harrastaa lenkkeilyä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Urheilu

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu