Paikalliset

Muista juhannuksen poikkeusaikataulut!

Kesä. Juhannusruusu parhaimmillaan.

Päivi Hahko

Juhannuspyhät tarkoittavat poikkeusaikatauluja vähittäiskaupoissa, terveyspalveluissa ja julkisessa liikenteessä.

Juhannusaattona kaupat ovat avoinna kello 7-12. Juhannuspäivänä lauantaina kaupat ovat suljettuina.

Junaliikenteessä useita vuoroja on peruttu ratatöiden ja vähäisten matkustajamäärien vuoksi. Juhannusaattona liikennöidään lauantaiaikataulujen mukaan. Vaikka useita vuoroja on peruttu liikenteessä on myös lisäjunia. Juhannuspäivänä junat kulkevat sunnuntaiaikataulujen mukaan. Lähijunien yöliikenne ajetaan sekä juhannuksen aatonaaton, juhannusaaton että juhannuspäivän jälkeisinä öinä.

Seutuliikenne ajetaan juhannusaattona lauantaiaikataulujen mukaan. Juhannuspäivänä 25.6. bussit, metro ja raitiovaunut ajavat sunnuntaiaikatauluin. Liikenne alkaa noin klo 11. Suomenlinnan lautta kulkee koko päivän sunnuntaiaikatauluin.

 Yölinjat ajavat sekä juhannusaaton että juhannuspäivän jälkeisinä öinä. Joillakin linjoilla ajetaan juhannuspäivänä pidennettyä sunnuntailiikennettä, jolloin linjoilla on lisälähtöjä normaalin sunnuntailiikenteen päätyttyä. Kirkkonummen U-linjoilla liikennöidään noin klo 16 asti. Juhannuspäivänä U-linjoilla liikennöidään vain rajoitetusti.

Erottajalta Seurasaareen vievä bussi 24 ajaa juhannusaattona noin klo 16 alkaen viiden minuutin vuorovälein. Liikenne jatkuu illalla tavallista pidempään. Viimeinen lähtö Erottajalta on kello 1.05 ja Seurasaaresta kello 1.35. Bussi ajaa aattona noin kello 15 alkaen liikenteen loppuun saakka Seurasaareen poikkeusreittiä Paciuksenkatu - Meilahdentie - Tamminiementie - Seurasaaren päätepysäkki.

 Juhannusliikenteestä maanteillä odotetaan vilkasta vielä aamupäivällä juhannusaattona. Paluuliikenteen odotetaan olevan vilkkaimmillaan sunnuntaina iltapäivällä ja alkuillasta. Vilkkaimmat tieosuudet tulevat olemaan valtatie 5 Heinolan Lusin ja Mikkelin välillä, valtatie 4 Lusin ja Vaajakosken välillä, valtatie 6 Koskenkylän ja Imatran välillä sekä valtatie 9 Tampereen ja Jämsän välillä.

Mahdollisia ruuhkia voi olla myös kantatiellä 51 Helsingin ja Karjaan välillä sekä Turun ympäristön saaristoteillä. Juhannusaattona ja -päivänä poliisi keskittää voimiaan rattijuopumusvalvontaan juhlapaikkojen ja ravintoloiden läheisyydessä.

Meripelastusseuran Operaatio Meritähti päivystää juhannuksena. Lähes 150 pelastusalusta ja 2 000 vapaaehtoista meripelastajaa on koko viikonlopun valmiina auttamaan merihätään joutuneita rannikolla ja sisävesillä ympäri maata. Alukset ovat liikkeellä tai päivystävät välittömässä lähtövalmiudessa sunnuntai-iltaan asti. Meripelastuksen hälytysnumero on 0204 1000. Liikkeellä olevat pelastusalukset päivystävät myös kutsukanavia VHF 16 ja VHF DSC 70. Sisävesillä hälytysnumero on 112.

Juhannuskokko vaatii jatkuvaa valvontaa. Kokko on avotuli. Sitä ei saa sytyttää, jos kuivuus tai voimakas tuuli aiheuttaa tulipalovaaran. Avotulen - koskee myös kertakäyttögrilliä - tekeminen on kiellettyä myös silloin, kun Ilmatieteen laitos on antanut alueelle metsäpalovaroituksen. Turvallisin paikka kokolle on paljas kallio tai hiekkaranta. Kokko sytytetään tuohella, paperilla tai kuivilla puilla. Tulta tulee valvoa jatkuvasti. Lopuksi hiillos sammutetaan huolellisesti.

Turvakodit ovat auki myös juhannuksena ympäri vuorokauden ja auttavat perheväkivaltaa kokeneita. Turvakotiin voi aina tulla, kun tuntee olonsa kotona uhatuksi. Yhteystiedot löytyvät Nettiturvakodista: www.turvakoti.net.

Juhannus on keskikesän juhla, jota on vietetty jo ennen kristinuskon tuloa Suomeen. Vuoteen 1954 asti juhannuspäivä oli aina 24. päivänä kesäkuuta olipa viikonpäivä mikä hyvänsä.

Aiheesta muualla: 

http://www.hsl.fi

http://www.meripelastus.fi/rss/tehtavat-gmaps.php

http://ilmatieteenlaitos.fi/juhannus

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu