Kulttuuri

Eeva Vuorenpää kirjoittaa lähihistoriasta – uuden romaanin taustalla on hänen tätinsä värikäs elämä

KULTTUURI Kaksi rantaa -romaani vie suomalaisten siirtolaisten mukana New Yorkiin ja näyttää eron koti-Suomen ja suuren maailman välillä.

Kirjailija Eeva Vuorenpää viihtynyt talvet etelän lämmössä vuodesta 2010 lähtien.

Kenneth Silver

Dokumentaarinen lähtökohta on aina ollut espoolaiselle kirjailija Eeva Vuorenpäälle tärkeä lähtökohta. Näin on myös hänen viidennessä, Kaksi rantaa -nimisessä historiallisessa romaanissaan, joka kertoo suomalaisten Amerikan-siirtolaisuudesta.

Kirja on osin faktaa ja osin fiktiota."

Romaani on rohkean Hannan elämäntarina. Maalaistyttö lähtee kotikylästään 17-vuotiaana parin tutun nuoren kanssa Atlantin valtameren yli 1920-luvun kuohuvaan New Yorkiin. Hän saa töitä ravintolan keittiöstä ja myöhemmin hän pääsee sisäköksi kaivosmiljonäärin taloon.

– Aiheen romaanille antoi isäni sisaren elämä. Kirja on osin faktaa ja osin fiktiota, kirjailija Eeva Vuorenpää kertoo.

Ajatus kirjasta, joka kertoisi tädin elämästä, muhi Vuorenpään mielessä vuosikymmeniä. Hän muistaa huudahtaneensa, että "sinun elämäsihän on ollut kuin romaania", kun hän teini-ikäisenä kuunteli tätinsä tarinoita elämästä Amerikassa.

Eeva Vuorenpää pääsi tutustumaan tätiinsä ja viettämään kesiä tämän maatilalla 1950–1960-luvuilla, koska täti palasi kotikyläänsä noin kymmenen Amerikassa eletyn vuoden jälkeen.

– Ennen kuin aloin kirjoittaa, tutkin aika paljon amerikansuomalaisten elämää ja yhteisöllisyyttä ja niitä tapahtumia, joista tätini kertoi.

Kaksi rantaa -romaani kertoo myös suuresta rakkaudesta ja sen hiipumisesta. Kun rakkaus loppui, Hanna alkoi haikailla takaisin Suomeen.

– Kirjoittaessani mietin, miten suuri merkitys rakkaudella onkaan ihmisen elämässä ja sen suunnassa.

Vuodesta 2010 lähtien Eeva Vuorenpää on asunut talvisin Teneriffalla Puerto de ja Cruzissa. Siellä on lämmintä ja mukava suomalaisyhteisö. Siellä syntyi myös Kaksi rantaa.

– Jäin kolme vuotta sitten leskeksi ja kirjoittamisessa oli tauko, kun mieheni sairasteli.

Kaksi rantaa oli Vuorenpäällä konkreettisesti työn alla kaksi vuotta. Sitä ennen hän oli tutkinut aihetta ja tehnyt muistiinpanoja siirtolaisuudesta.

– Törmäsin myös siihen, että nuorten sotaleskien elämästä on Suomessa puhuttu ja kerrottu todella vähän, hän huomauttaa.

– Nautin kirjoittamisesta. Se on kuin salainen puutarha, jonne sulkeudun. Kun kirjoittaminen sujuu, olen kuin flow-tilassa.

– Olin tyytyväinen ja helpottunut, kun Kaksi rantaa tuli valmiiksi. Olen jo 78-vuotias enkä jaksa työskennellä kovin tiiviisti, eläkepäivinään kirjailijaksi ryhtynyt Eeva Vuorenpää sanoo.

Eeva Vuorenpää

Espoolainen Eeva Vuorenpää on toiminut tv-ohjaajana ja käsikirjoittajana.

Hänet tunnetaan lukuisista laatudokumenteistaan, mm. dokumentti Mika Waltarin romaanin Sinuhe egyptiläinen synnystä ja sen vastaanotosta Suomessa ja ulkomailla (1995).

Vuorenpäältä on aiemmin ilmestynyt hämäläisestä kartanoyhteisöstä kertova romaanitrilogia Kotkansilmä (2007), Kotkansilmän perintö (2008) ja Kotkansilmän uusi loisto (2009) sekä jatkosodan aikaan sijoittuva romaani Arvet (2011).

Kaksi rantaa on Eeva Vuorenpään viides teos ja se ilmestyi tammikuussa 2018. Kaikkien romaanien kustantaja on Minerva Kustannus Oy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu