Puheenaihe

Kokoomuspoliitikko suomii Espoon koulujen rajua lakkautuslistaa: "Epätasa-arvoinen eri alueita ajatellen"

OPETUS Lautakuntapomo pitää Espoon opetustoimen kouluverkkoesitystä radikaalina linjauksena.

Tilanpuutteesta kärsivä Olarin lukio olisi selvityksen mukaan siirtymässä Otaniemeen. Torstaina lukiossa tehtiin englannin koetta tiiviisti vieri vieressä.

Päivi Tuovinen

Opetustoimen virkamiehet haluaisivat muokata rajusti Espoon kouluverkkoa tulevan kymmenen vuoden aikana.

Niin rajusti, että opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan puheenjohtaja Sanna Lauslahti (kok.) kuvailee virkamiesesitystä ”radikaaliksi linjaukseksi, jossa on kansalaispalautteen jälkeen vielä paljon jumpattavaa”.

Jos virkamiesten aivoitukset toteutuvat, esimerkiksi lukio-opetusta keskitettäisiin voimakkaasti Otaniemeen, Tietotie 6:n tiloihin. Sinne siirtyisivät jo kesällä 2019 kokonaisuudessaan sekä Olarin että Pohjois-Tapiolan lukiot.

Espoon yhteislyseon lukiota esityksessä ollaan siirtämässä Kauklahdesta viimeistään vuonna 2020 Nokian entiseen koulutuskeskukseen Keraan Kutojantie 2:een, josta Viherlaakson lukio siirtyisi takaisin entisiin, korjattuihin tiloihin.

Otaniemeen, Lämpömiehenkujalle perustettaisiin toinen toimipiste Espoon kansainväliselle koululle.

– Tietotie 6:n jättilukiota ajetaan esityksessä läpi kuin käärmettä pyssyyn, vaikkei virkamiehillä ole tarjota edes lukuja mahdollisista kustannuksista, Lauslahti puuskahtaa.

Valmistelussa näytetään ohitetun myös kokonaan suunnitteilla olevan Matinkylään sijoitettavan Meri-Matin lukion kohtalo, vaikka valtuusto edellytti hankkeen selvittämistä kouluverkkoselvityksen aikana.

– Lukioverkon osalta esitys on epätasapainoinen kaupungin eri alueita ajatellen, Lauslahti laukoo.

Kokonaisuutena esimerkiksi opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan antamat evästykset on Lauslahden mielestä ohitettu tai unohdettu valmistelussa.

Perusopetuksessa siirryttäisiin virkamiesvisiossa entistä suurempiin kouluihin. Lakkautus-, siirto tai yhdistämislistalla ovat muun muassa Perkkaanpuiston, Pakankylän, Espoonlahden, Koulumäen, Merisaappaan, Espoon yhteislyseon, Nuuksion, Aarnivalkean, Haukilahden ja Sepon koulut.

– Esityksessä ei ole arvioitu muutosten vaikutuksia opetukseen tai sitä, miten oppilaat yleensä pystyisivät liikkumaan sujuvasti uuteen kouluunsa, Lauslahti kritisoi.

Puutteelliseksi jäävät lautakuntapomon mielestä myös ratkaisumallit Tapiolan alueen koulukurjuuden korjaamisesta.

Lauslahden mukaan torstaina käynnistyneen asukaspalautteen ja koulujen johtokuntien lausuntojen jälkeen on muokattava uusi esitys, joka tuodaan lautakunnan käsittelyyn.

– Tämä merkitsee aikataulullisesti sitä, että kouluverkkouudistusta voidaan käsitellä lautakunnassa aikaisintaan helmikuun 14. päivän kokouksessa.

Lautakuntapomo kannustaa kaupunkilaisia tutustumaan virkamiesesitykseen ja antamaan siitä palautetta.

– Nyt julkistettu vuosia 2018–2027 koskeva suomenkielisen opetuksen tilankäyttösuunnitelma on vasta virkamiesesitys, ”harjoitustyö”, joka vaatii paljon viilaamista, ja aikaa, Sanna Lauslahti ennakoi tulevaa kansalaispalautetta.

Yleisötilaisuus maanantaina

Virkamiesesitys tilankäyttösuunnitelmasta löytyy osoitteesta espoo.fi/perusopetus ja espoo.fi/lukiokoulutus. Sieltä löytyy myös linkki, jonka kautta voi antaa palautetta 23. tammikuuta klo 8 saakka.

Toinen yleisötilaisuus suunnitelmasta järjestetään maanantaina 15.1. klo 17.30 Tapiolan koulun auditoriossa.

Kaikista mahdollisesti tulevista koulusiirroista ja lakkautuksista päätetään erikseen opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnassa.

Lisää aiheesta

Espoo rukkaamassa rajusti kouluverkkoaan uusiksi – kaupunkilaisilta pyydetään palautetta, yleisötilaisuus jo tänään11.1.2018 13.30
Espoossa kannustetaan abeja yliopistouralle – "Lukiolaiset ovat niitä, joita haluamme meille opiskelemaan"12.11.2017 06.45
Espoon kaupunginhallitus tyrmäsi kaavailut kansainvälisen koulun siirtämisestä Otaniemeen11.9.2017 17.43
Espoon jättikoulun omituinen valmistelu – vanhemmille kutsu kolme tuntia ennen infotilaisuuden alkua7.9.2017 19.30
Espoo lupasi: Homekoulut kuntoon 10 vuodessa – Nyt useiden koulujen remontit viivästymässä24.9.2017 07.00
Budjettiriihi käyntiin Espoossa: 50 miljoonan jättilukiohanke halutaan takaisin talousarvioon14.11.2017 07.00

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu