Puheenaihe

Lukioita keskitetään yliopiston kylkeen Espoossa – "Otaniemi on suuri mahdollisuus"

LUKIOT Tilanahtaudesta kärsivän Olarin lukion rehtori olisi valmis viemään opiskelijansa Otaniemeen vaikka jo ensi syksynä.

Rehtori Kaisa Tikka veisi Olarin lukion mielellään Otaniemeen. – Olisin valmis lähtemään Otaniemeen jo ensi syksynä, Tikka sanoo.

Päivi Tuovinen

Espoon yhdestätoista suomenkielisestä lukiosta viisi sijaitsee jatkossa Tapiolan–Otaniemen alueella, jos tuore kouluverkkosuunnitelma toteutuu.

Tapiolassa toimii kaksi lukiota ja Pohjois-Tapiolan lukio on tällä hetkellä väistössä Otaniemessä. Lisäksi Haukilahden lukio toimii jo Otaniemessä.

Kouluverkkosuunnitelmassa Tietotie 6:een siirrettäisiin kesällä 2019 Pohjois-Tapiolan lukio ja Olarin lukio.

Otaniemeen keskittämistä perustellaan sieltä löytyvillä valmiilla tiloilla, hyvillä liikenneyhteyksillä ja Aalto-yliopiston läheisyydellä.

Olarin lukion rehtoriKaisa Tikka on innoissaan muuttamassa Aalto-yliopiston naapuriin. Koulun fysiikan opiskelijat vierailivat Aalto-yliopistossa viimeksi maanantaina.

Tikan mukaan Olarin lukio kärsii tilanahtaudesta ja esimerkiksi fysiikan, kemian ja biologian laborointiluokkien vähyydestä. Olarin lukio toimii myös matemaattis- luonnontieteellisenä erityislukiona, ja opetus vaatisi kokeellista opetusta ja siihen soveltuvia tiloja.

– Toivomme todella, että pääsemme muuttamaan Otaniemeen. Olisin valmis lähtemään Otaniemeen jo ensi syksynä, Tikka sanoo.

Olarin lukion nykyiset tilat tarvitaan perusopetuksen käyttöön.

Kouluverkkoselvityksessä Olarin lukion Otaniemeen muuttoa perustellaan sillä, että lukio pystyisi Otaniemessä toteuttamaan entistä paremmin matemaattis-luonnontieteellisen erityislukion tehtävää.

– Muutto sopisi myös meille myönnettyyn kansalliseen kehittämistehtävään, jolla pyritään kasvattamaan yliopistoyhteistyötä ja kehittämään pedagogiikkaa, oppimisympäristöjä ja henkilöstön valmiuksia, Tikka pohtii.

Tikka kertoo, että Olarin lukioon tulee oppilaita ympäri Espoota ja Kirkkonummea.

– En näe lukioita lähipalveluna. Kyllä lukiolaiset liikkuvat. Monet espoolaiset menevät lukioihin Helsinkiinkin, Tikka sanoo.

Pyrkiikö Olarin lukio huippulukioksi houkuttelemaan opiskelijoita myös esimerkiksi Helsingistä?

– Olisihan se valtavan hienoa, Tikka muotoilee.

Tikka uskoo, että kiinnostusta matematiikan opiskeluun lisää jatkossa se, että hyvillä lukion matematiikan arvosanoilla pääsee yhä useammin suoraan yliopistoon ilman pääsykokeita.

KehittämispäällikköJuha Nurmen mukaan Tietotie 6:ssa on tilaa 800 lukiolaiselle. Lisäksi samaan osoitteeseen tulisi perusopetuksen väistötiloja noin 500 oppilaalle.

– Otaniemi on suuri mahdollisuus. Lukiolaiset käyvät jo nyt suorittamassa korkeakoulukursseja, kertoo Nurmi.

Espoon lukiolinjan päällikkö Tapio Erma muistuttaa, että yliopistoyhteistyötä tarjotaan kaikille Espoon lukioille ja lukiolaisille.

– Yliopiston kanssa tehtävä yhteistyö ei koske vain niitä lukioita, jotka sijaitsevat Otaniemessä. Lukio-opetusta kehitetään yhtenä eheänä kokonaisuutena.

Kaupungin tavoitteena on kasvattaa lukioiden kokoa niin, että yhteen lukioon otettaisiin keskimäärin 200 oppilasta vuodessa.

– Lukiokapasiteettia tarvitaan tulevaisuudessa huomattavasti enemmän kuin nyt. Tavoitteena on varmistaa moderni oppiminen ja lukioiden toimintaedellytysten säilyminen, Erma sanoo.

Meri-Matin lukio ei sisälly kouluverkon tilankäyttösuunnitelmaan.

Tilankäyttösuunnitelmaan voi antaa palautetta 23. tammikuuta kello 8 saakka osoitteessa espoo.fi/lukiokoulutus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kokoomuspoliitikko suomii Espoon koulujen rajua lakkautuslistaa: "Epätasa-arvoinen eri alueita ajatellen"13.1.2018 08.00
Espoo rukkaamassa rajusti kouluverkkoaan uusiksi – kaupunkilaisilta pyydetään palautetta, yleisötilaisuus jo tänään11.1.2018 13.30
Otaniemen jättikoululla ”perusteeton” vuokranpituus22.10.2017 20.00
Espoon jättikoulun omituinen valmistelu – vanhemmille kutsu kolme tuntia ennen infotilaisuuden alkua7.9.2017 19.30
Espoo vuokraa tilat jättikoululle Otaniemestä – Matinkylän suurlukiohanke uhattuna15.6.2017 14.26

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat