Puheenaihe

Pudotatko aina lumet katolta? – ”Voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä”

Kuvituskuva.

Arkistokuva/ Else Kyhälä

Pääkaupunkiseudullekin on luvattu lunta, mikä merkitsee myös tarttumista lumilapioon ja lumikolaan.

Lumitöiden sujuvuutta helpottavat sopivat välineet, muistuttaa tiedotteessaan Motoseal Components -yritys, joka valmistaa Masi -merkkisiä lumityövälineitä.

Loskalunta on helpompi luoda kapeammilla ja tilavuudeltaan pienemmillä lumityövälineillä. Kevyellä puuterilumella käyttöön voi puolestaan ottaa leveämmätkin lumikolta, joilla piha puhdistuu nopeammin.

Pienille pihoille ja käytäville ainoaksi työvälineeksi voi riittää kolalapio tai lumentyönnin. Niillä lunta työnnetään kolan tavoin, mutta selkä rasittuu vähemmän.

Katolta lumien pudottaminen ei useimmiten ole välttämätöntä.

Lumityövälineiden valmistaja varoittaa, että katolla tehtävät lumityöt ovat aina tekijälleen vaarallisia. Ne voivat myös aiheuttaa suurempaa vahinkoa kuin kertyvän lumen paino tai sulava vesi, sillä työvälineen metallikärki voi rikkoa katon pintaa.

Kaupunkien kerrostalojen kattoja on pakko puhdistaa lumesta putoavan lumen ja jään aiheuttaman vaaran vuoksi. Ammattilaiset käyttävät näissä töissä yleensä normaaleja lumilapioita ja lumentyöntimiä.

Myös kestopuiset terassit on syytä puhdistaa välineillä, joissa ei ole metallista kärkivahviketta.

Muovinen lumilasta puhdistaa terassit lumesta naarmuttamatta niiden pintaa. Lehtiharavan tavoin käytettävällä lumilastalla voi poistaa lumet portaista sekä terasseilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat